Ukrajina poslala list spojencom, kritika padla aj na Česko. Chybné granáty ohrozujú vojakov, predčasne vybuchujú

včera 21:33

Ukrajina sa v liste sťažovala Česku, že časť delostreleckých granátov dodaných v rámci českej muničnej iniciatívy vybuchuje predčasne, čím ohrozuje ukrajinských vojakov aj techniku. Informoval o tom nemecký denník Handelsblatt.

Ukrajina Rusko ukrajinskí vojaci vojak
Foto: TASR/AP

"Je to nočná mora každého delostrelca: granát nevybuchne kilometre ďaleko v nepriateľských pozíciách, ale krátko potom, čo opustí hlaveň dela. Práve to sa stávalo vojakom na Ukrajine – s delostreleckými granátmi, z ktorých niektoré boli dodané v rámci českej iniciatívy, ale tiež z USA," napísal Handelsblatt.

Chybné rozbušky predčasne explodovali

Ukrajinská vláda podľa denníka o týchto prípadoch informovala Čechov v auguste.

"Počas bojového použitia vyššie uvedených nábojov" došlo "k sérii výbuchov granátov vo vzdialenosti 20 až 60 metrov od ústia hlavne", "v dôsledku ktorých bol zranený personál a poškodené delostrelecké systémy", uvádza sa v liste ukrajinskej strany, ktorý má Handelsblatt k dispozícii.

Podľa Kyjeva za vysokú mieru defektných projektilov môžu chybné rozbušky M515 a M51A5, ktoré boli vyvinuté ešte počas 2. svetovej vojny. V dodávke takmer 35-tisíc delostreleckých granátov ich predčasne explodovalo 0,05 percenta, teda päť z každých 10-tisíc vystrelených nábojov.

Podľa Handelsblattu bol tento typ munície dodaný na Ukrajinu v rámci českej muničnej iniciatívy, ako aj zo strany Spojených štátov.

Do českej iniciatívy, ktorá zháňa pre Ukrajinu delostreleckú muníciu aj v krajinách mimo EÚ, do konca augusta prispelo 15 krajín.

Pozrite si archívnu reportáž z 10. septembra o tom, ako Ukrajina zaútočila na Moskovskú oblasť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok