Muž, ktorý je obvinený z pokusu o atentát na Trumpa, sa postavil pred súd. Tvrdí, že je nevinný

30.9.2024 19:43

Muž obvinený z nedávneho pokusu o atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa v pondelok pred súdom povedal, že je nevinný. Informujú o tom agentúry. Trump je kandidátom republikánov v novembrových prezidentských voľbách.

 Ryan Routh, atentátnik Trump
Foto: TASR/AP
Ryan Routh po zatknutí 15. septembra

Polícia 58-ročného Ryana Routha dopadla 15. septembra po tom, čo si Trumpova ochranka pri golfovom ihrisku v exprezidentovom rezorte Mar-a-Lago všimla hlavne pušky trčiace z živého plota a začala na ozbrojeného muža strieľať. Podľa riaditeľa americkej Tajnej služby Ronalda Roweho podozrivý pri pokuse o atentát vôbec nevystrelil.

Súd nariadil, aby Routh do začiatku procesu zostal vo väzbe. Za pokus o atentát na Trumpa mu hrozí doživotný trest. Okrem toho bol obvinený z dvoch trestných činov týkajúcich sa zbraní.

Druhý pokus o atentát na Trumpa

Routh, živnostník, ktorý sa potýkal s problémami, pred niekoľkými mesiacmi napísal odkaz, v ktorom uvažuje o zabití exprezidenta. Toho tiež odsúdil v knihe, ktorú vydal vlastným nákladom. Podľa agentúry Reuters strávil mesiac na juhu Floridy neďaleko Trumpovej rezidencie. Routhovi právnici pri súdnom pojednávaní minulý týždeň povedali, že odkazom sa ich klient mohol len snažiť získať publicitu a upútať pozornosť na svoju snahu o podporu demokracie na Ukrajine a na Taiwane. V minulosti už tento muž mal opakovane problémy so zákonom a BBC píše, že mal zakázané vlastniť strelné zbrane.

Incident na Floride bol druhým pokusom o atentát na Trumpa počas približne dvoch mesiacov. Agentúra Reuters píše, že tieto udalosti vyvolali otázky ohľadom ochrany kandidáta na amerického prezidenta vo voľbách vyhlásených na 5. novembra. V júli strelec na predvolebnom zhromaždení v pensylvánskom meste Butler zasiahol Trumpa do ucha. Útočníka zastrelil člen Tajnej služby.

Pozrite si reportáž o pokuse o atentát:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok