Najnebezpečnejšie obdobie v histórii Libanonu. Premiér Mikátí vyzval OSN na pomoc civilistom

dnes 11:49

Libanon zažíva jedno z najnebezpečnejších období vo svojej histórii, povedal v utorok (1. 10.) jeho premiér Nadžíb Mikátí.

Najib Mikati libanonský premiér.png
Foto: TASR/AP

Premiér žiada o pomoc Libanončanom

Podľa agentúry AFP tiež vyzval OSN na pomoc Libanončanom, ktorí kvôli izraelským útokom museli opustiť svoje domovy a ktorých je podľa neho už milión.

Izraelská armáda zosilnela pred dvoma týždňami letecké útoky na libanonské územie, kde cielia na militantné hnutie Hizballáh, a v noci z pondelka (30. 9.) na utorok začala aj pozemnú operáciu na juhu Libanonu. Označila ju za obmedzenú a presne zacielenú na zničenie pozícií Hizballáhu, ktorý ostreľoval sever Izraela.

„Približne milión našich obyvateľov bol vysídlený kvôli ničivej vojne Izraela v Libanone.. naliehavo žiadame o ďalšiu pomoc vysídleným civilistom,“ povedal podľa AFP v utorok Mikátí, ktorý sa stretol so zástupcami organizácií OSN a veľvyslancami darcovských krajín. Mikátí už v nedeľu povedal, že počet vysídlených osôb by mohol dosiahnuť až jeden milión, čo by predstavovalo najväčšie presuny obyvateľstva v dejinách Libanonu. Ten má teraz asi 5,5 milióna obyvateľov.

Do Sýrie utieklo viac než 100-tisíc ľudí

Z Libanonu začali kvôli izraelskému masívnemu ostreľovaniu utekať aj tisíce Sýrčanov, ktorých pred niekoľkými rokmi z vlasti vyhnala občianska vojna. V pondelok vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) Filippo Grandi oznámil, že do Sýrie utieklo už viac ako 100 000 ľudí. Sú medzi nimi aj Libanonci. Zástupca UNHCR pre Sýriu v piatok uviedol, že zhruba 80 percent tých, čo utiekli minulý týždeň do Sýrie, boli Sýrčania.

Libanon kvôli politickým sporom nemá už skoro dva roky zvoleného prezidenta, úradujúcou hlavou štátu je od konca októbra 2022 premiér Nadžíb Mikátí, ktorého vláda je tiež úradnícka. Politické spory, 15 rokov občianskej vojny (1975-1990) a vážne ekonomické problémy v posledných rokoch ochromili centrálnu moc štátu v Libanone a zároveň posilnili milície, z niektorých sa stali politické strany.

Hizballáh bojuje s Izraelom od svojho vzniku

Hizballáh, v preklade Alláhova strana, je militantné islamistické hnutie, ale aj politická strana. Má ministrov v libanonskej vláde aj poslancov v parlamente. Je kľúčovým spojencom Iránu aj palestínskeho hnutia Hamas a najmocnejšou vojenskou silou v Libanone. S Izraelom bojuje od svojho vzniku v 80. rokoch minulého storočia. V roku 2006 ich boje prerástli do mesačnej vojny. V posledných rokoch sa sporadicky ostreľovali cez hranicu, ale od vlaňajšieho októbra, keď začala vojna v Gaze, vykonáva obe strany letecké útoky cez hranicu každý deň.

Niektoré krajiny, vrátane Spojených štátov, označujú Hizballáh za teroristickú organizáciu. Európska únia považuje zo teroristickou organizáciou iba jeho vojenské krídlo.

Pozrite si reportáž z 1. októbra 2024 o zahájení izraelskej operácie v Libanone.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok