Poslancov čaká prerokovanie konsolidácie aj vetovaný zákon. Parlament bude v diskusii pokračovať

včera 09:30 , Aktualizované: včera 19:35

Poslanci Národnej rady SR venovali celé utorkové rokovanie diskusii o konsolidačnom balíku v druhom čítaní. Do záveru rokovacieho dňa neukončili ani písomnú časť rozpravy, pokračovať v nej budú zase v stredu (2.10.) ráno. Následne sa budú môcť prihlásiť ďalší rečníci ústne. O balíku rokujú v skrátenom legislatívnom konaní, záverečné hlasovanie má byť vo štvrtok (3.10.).

parlament
Foto: ta3/Michaela Fratričová

Zaradenie návrhu o minimálnej mzde aj vetovaný zákon

Do programu schôdze zaradili poslanci návrh novely zákona o minimálnej mzde, ako aj vetovanú novelu zákona o vodách.

Tieto návrhy by mali prebrať po prerokovaní konsolidačného balíka.

Minimálna mzda by sa podľa návrhu mala zvýšiť na úroveň najmenej 60 percent priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

Poslanci sa budú zaoberať novelou zákona o vodách, ktorú parlamentu vrátil na opätovné prerokovanie prezident Peter Pellegrini.

Ustanovenie, ktoré sa do vládneho návrhu dostalo v rámci pozmeňujúceho návrhu z výborov, je podľa hlavy štátu s vysokou pravdepodobnosťou v rozpore s Ústavou.

Nebudú riešiť Huliakovo odvolanie

Na program schôdze zaradili poslanci aj návrh na vytvorenie skupín priateľstva.

Plénum zároveň neodsúhlasilo procedurálny návrh Zuzany Mesterovej (PS), aby sa do programu schôdze zaradil aj opozičný návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka (SNS) z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Pozrite si vstup redaktorky ta3 Diany Štrusovej:

Neodobrenie správy komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím

Poslanci nezobrali na vedomie správu o činnosti komisárky pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2023. Správu prišla do NR SR predstaviť v minulom týždni komisárka Zuzana Stavrovská.

Z dokumentu vyplýva, že v minulom roku doručili na Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím 758 podnetov. Na preskúmanie podali ľudia 64 percent podaní. O poskytnutie poradenstva požiadalo 35 percent. Podnetov na zmenu legislatívy tvorilo jedno percento zo všetkých podaní.

Zabezpečenie starostlivosti o osoby s ŤZP bez úpravy

Starostlivosť o osobu s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) v prípadoch, keď nemá k dispozícii osobného asistenta, nebude upravená po novom.

Zákonodarcovia neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP a ďalších zákonov z dielne opozičnej poslankyne Veroniky Veslárovej (PS).

Rokovanie Národnej rady SR môžete sledovať TU.

Príspevok na opatrovanie bude naďalej znížený

Pravidlo, podľa ktorého sa znižuje príspevok na opatrovanie, ak je príjem fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) vyšší ako dvojnásobok sumy životného minima, sa zo zákona nevypustí.

Návrh novely zákona o peňažných príspevkoch z dielne poslankýň opozičného Progresívneho Slovenska zákonodarcovia neposunuli do druhého čítania.

Ochrana zamestnancov so zdravotným postihnutím sa pri výpovedi nezabezpečí

Ochrana zamestnancov so zdravotným postihnutím sa pri výpovedi nezabezpečí vypustením fikcie súhlasu zo strany úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

Poslanci neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o službách zamestnanosti, ktorý predložila poslankyňa opozičného PS Veronika Veslárová.

Podmienky pri registrácii cirkví a náboženských spoločností sa nezmenia

Podmienky pri registrácii cirkví a náboženských spoločností sa nezmenia. Národná rada odmietla opozičnú novelu zákona o slobode náboženskej viery, postavení cirkví a náboženských spoločností.

Poslanci za hnutie PS, ktorí úpravu predložili, ňou chceli zaviesť dvojstupňový proces registrácie. Zmenu odôvodňovali potrebou zabezpečiť prístup k právam plynúcim z náboženskej slobody aj menším spoločenstvám, ktoré sú podľa nich v súčasnosti diskriminované.

Zmeny oproti pôvodnému návrhu

Konsolidačný balík je momentálne v druhom čítaní, poslanci o ňom rokujú v skrátenom legislatívnom konaní, hlasovanie sa očakáva vo štvrtok (3. októbra).

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.

Konfederácia odborových zväzov SR nesúhlasí s predstavenými konsolidačnými opatreniami. Viac v reportáži:

Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch je zlúčená.

Ministerstvo financií aj koaliční poslanci už avizovali viacero zmien oproti pôvodnému vládnemu návrhu.

Úprava daní

Vďaka opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 % z tohtoročných necelých 6 % hrubého domáceho produktu. Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19 % sadzby na niektoré položky.

Zvýšiť sa má aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má takisto nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok