Huliak leží opozícii v žalúdku. Plaváková sa pre šikanu obráti na Ústavný súd, Kolíková žiada disciplinárku

Progresívne Slovensko a SaS na tlačovej besede kritizovali koalíciu pre "šikanu" prostredníctvom urážok či nepravdivých výrokov.

Kolíková, Plaváková
Foto: TASR/Pavel Neubauer/Jakub Kotian

Príkladom je vykázanie Lucie Plavákovej z Národnej rady Andrejom Dankom kvôli nálepkám na notebooku a nepravdivé výroky Rudolfa Huliaka na adresu Márie Kolíkovej o úmrtí bývalého policajného šéfa Milana Lučanského.

Šéf PS sa zastal kolegyne, kritizuje koalíciu

Koalícia Slovensku priniesla likvidáciu spravodlivosti, prírody, medzinárodnú hanbu aj Ficovu drahotu. Všetko toto prekrývajú nenávisťou a rozoštvávaním našej spoločnosti, vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

"Šikanovanie poslankyne PS Lucie Plavákovej nemá v dejinách Slovenska obdobu. Zabránili jej vykonávať poslanecký mandát preto, že Andrej Danko je homofób. Zasiahli tým do jej ústavných práv. A primitívne urážky Rudolfa Huliaka potom prekročili akékoľvek normy, ako sa správať ku kolegyni a k žene," upozornil Šimečka.

Kvôli šikane v pléne parlamentu sa Plaváková zároveň obráti aj na Ústavný súd. Podá sťažnosť pre porušenie jej práv diskriminačným obmedzovaním výkonu jej mandátu a slobody prejavu.

"Danko a Gašpar to povedali jasne. Vadia im dúhové vlajky. Ak toto zažívam ja ako zvolená poslankyňa, predstavte si, čo zažívajú iní LGBTI+ ľudia v škole či na pracovisku. Progresívne Slovensko aj mňa osobne ľudia volili aj preto, aby sme tento zápas viedli za nich. A svoj záväzok voči ním naplníme. Zlu nebudeme nikdy ustupovať," vyjadrila sa Plaváková.

Kolíková žiada disciplinárne konanie

Opozičná poslankyňa parlamentu Mária Kolíková odmieta výroky Huliaka voči jej osobe v súvislosti s úmrtím bývalého policajného šéfa Lučanského. Chce, aby sa nimi zaoberal mandátový a imunitný výbor Národnej rady. Plánuje podať návrh na disciplinárne konanie voči Huliakovi. Apeluje na vyvodenie politickej zodpovednosti.

"Navrhujem mandátovému a imunitnému výboru NR SR, aby začal disciplinárne konanie voči poslancovi Rudolfovi Huliakovi s odporúčaním, aby sa vzdal mandátu poslanca NR SR. Musí tu byť jasná čiara, ktorá bude daná a mala by ju v prvom rade urobiť NR SR, pretože iba tak tu môže byť férový politický boj," poznamenala.

Voči výrokom Huliaka, ktorý ju spájal s úmrtím Lučanského, sa Kolíková ohradila. "Je preukázané a právoplatne je skončené celé vyšetrovanie o tragickom úmrtí gen. Lučanského, a to so záverom, že došlo ku tragickému úmrtiu bez cudzieho zavinenia," podotkla. Tvrdenia poslanca označila za hrubú lož. Hovorila aj o porušení poslaneckého sľubu.

Zodpovednosť by mal Huliak podľa jej slov vyvodiť aj za výroky voči poslankyni Plavákovej.

Pozrite si celú tlačovú besedu strany SaS:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok