PS chce odvolať Huliaka z postu šéfa envirovýboru. Dôvodom sú slovné útoky na poslankyňu Plavákovú

26.9.2024 15:18 , Aktualizované: 26.9.2024 15:45

Progresívne Slovensko podáva návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z funkcie predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Dôvodom sú jeho kontroverzné výroky na adresu poslankyne Lucie Plavákovej, ktorá ich považuje za neprijateľné.

„Poslanec Huliak sa nielenže odmietol ospravedlniť za svoje výroky, ale ešte ich aj zopakoval priamo v pléne parlamentu,“ povedala Plaváková na úvod tlačovej besedy. Je presvedčená, že v inej demokratickej krajine by poslanec po podobných výrokoch odstúpil.

O odvolaní budú hovoriť aj s koaličnými poslancami

Dodala, že aj prezident Pellegrini vyhlásil, že konflikt robí Slovensku hanbu aj v zahraničí. PS si myslí, že je neprijateľné, aby Huliak zastával funkciu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a preto podávajú návrh na jeho odvolanie z funkcie predsedu výboru.

"Vzhľadom na mnohé vyjadrenia koaličných poslancov, ktorí mi včera adresovali rôzne podporné vyjadrenia, či už osobne alebo aj verejne, kde aj odsudzovali vyjadrenia poslanca Huliaka, verím, že tento náš návrh podporia, pretože dôležité sú činy," dodala. O podpore návrhu na odvolanie sa bude PS pravdepodobne rozprávať aj s koaličnými poslancami, pretože "sú medzi nimi poslanci, ktorí sa hanbia za SNS".

Urážky vo výbore

Stohlová poukázala na to, že ju Huliak na sociálnych sieťach znevažoval pre jej domnelý mladý vek, mal tiež voči jej osobe sexistické narážky a v parlamente jej adresoval poznámky v súvislosti s jej vzhľadom.

"Časť nevhodného obťažujúceho správania sa diala práve v miestnosti výboru, kde Huliak vystupoval v pozícii predsedu, toleroval tiež neslušné správanie hostí," dodala Stohlová s tým, že na výbore Huliak nedodržiaval rokovací poriadok ani lehoty na doručovanie materiálov.

Pozrite si záznam tlačovej besedy:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok