Pápež vyzval na potrestanie kňazov za zneužívanie. Cirkev sa musí hanbiť a žiadať o odpustenie, vyhlásil

dnes 13:04

Za jasotu tisícok ľudí a skandovania "Papa Francesco" dorazil v nedeľu dopoludnia pápež František na zaplnený štadión kráľa Badouina v Bruseli. Pri omši pod šírym nebom sa odchýlil od pripravenej homílie a vyzval na potrestanie kňazov, ktorí sa dopustili sexuálneho zneužívania.

Reagoval tak na kritiku katolíckej cirkvi, ktorá v Belgicku znela počas celej jeho trojdňovej návštevy v krajine.

Následne tiež pápež zablahoželal španielskej rehoľníčke Anu de Jesús, zakladateľke kláštorov v Španielsku, Francúzsku a Belgicku.

Načúvalo takmer 40-tisíc ľudí

Jeho slovám načúvalo asi 39-tisíc prítomných z Belgicka, Nemecka, Holandska, ale tiež radu ďalších krajín.

Priamo na štadióne boli tiež všetci členovia belgickej kráľovskej rodiny, bývalý kráľ Albert s manželkou Paolou i súčasný panovník Philippe a kráľovná Mathilde a ich deti.

"Zlo musí byť odhalené. Aj keď sa skrýva, vyjde nakoniec najavo a bude známe, ako od tých odvážnych obetí, ktoré zdieľali svoje príbehy," povedal pápež za potlesku prítomných.

"Tí, ktorí sa dopustili sexuálneho zneužívania, budú súdení, či už ide o kňazov či biskupov," dodal a skritizoval rovnako tých, ktorí podobné zločiny zakrývajú.

Pápež sa odchýlil

Ako poznamenala agentúra AP, pápež sa od pripravenej homílie odchýlil v reakcii na piatkové stretnutie so 17 obeťami zneužívania.

Omša bola posledným bodom trojdňovej návštevy hlavy katolíckej cirkvi v Belgicku. Popoludní zamieri späť do Vatikánu.

Zatiaľ sprevádzala jeho cestu najmä vlna kritiky. V piatok za prítomnosti pápeža skritizoval katolícku cirkev za prípady sexuálneho zneužívania aj za snahy o ich ututlanie belgický premiér Alexander De Croo.

Silné slová použil aj belgický kráľ

Silné slová ale vtedy použil vo svojej reči aj belgický kráľ Philippe, ktorý žiadal, aby cirkev "neustále" pracovala na odčinení svojich zločinov a pomohla "obetiam uzdraviť sa".

Pápež na vlnu rozhorčenia zareagoval, keď v prejave na zámku Laeken povedal, že sa katolícka cirkev "musí hanbiť a žiadať o odpustenie" za sexuálne násilie spáchané duchovnými v Belgicku na maloletých.

"Cirkev sa musí snažiť vyriešiť túto situáciu s kresťanskou pokorou a urobiť všetko pre to, aby sa to už neopakovalo," povedal pápež vo vystúpení pred belgickými predstaviteľmi.

Kvôli názorom na úlohu žien v spoločnosti si potom v sobotu pápež vypočul kritiku aj zo strany Katolíckej univerzity v Lovani.

Pozrite si aj reportáž z 27. septembra o tvrdých slovách, ktoré belgický premiér adresoval pápežovi:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok