Ostrý prejav kráľa aj premiéra. Pápež si v Belgicku vypočul kritiku pre sexuálne zneužívanie v cirkvi

dnes 13:39 , Aktualizované: dnes 16:39

Belgický premiér Alexander De Croo pri návšteve pápeža Františka v krajine skritizoval katolícku cirkev za prípady sexuálneho zneužívania aj za snahy o ich ututlanie.

Belgický premiér Alexander de Croo v piatok (27. septembra) vyzval rímskokatolícku cirkev, aby podnikla konkrétne kroky, ktorými bude riešiť otázku sexuálneho zneužívania maloletých páchaného katolíckymi duchovnými.

Belgický líder svoje slová adresoval pápežovi Františkovi, ktorý do krajiny pricestoval vo štvrtok večer po krátkej návšteve Luxemburska.

Belgicko je druhou zastávkou v rámci 46. apoštolskej cesty 87-ročného pontifika. Informuje agentúra Reuters.

Počas svojho septembrového turné v Ázii pápež navštívil aj Východný Timor, kde si omšu nenechalo ujsť cez 600-tisíc ľudí:

Do cirkvi sa "obul" aj kráľ

Otázku sexuálneho zneužívania na stretnutí s Františkom otvoril aj belgický kráľ Filip. Reuters usudzuje, že obaja belgickí lídri sa vyjadrili nezvyčajne ostro.

Belgický monarcha vo svojom uvítacom príhovore uviedol, že cirkvi trvalo "príliš dlho", kým sa začala zoberať škandálmi. De Croo vyhlásil, že cirkev má pred sebou "dlhú cestu" a že "samotné slová nestačia".

Na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo v kráľovskom paláci Laeken v Bruseli, František belgických lídrov ubezpečil, že cirkev sa touto otázkou zaoberá.

"Tragické prípady zneužívania detí sú pliagou, ktorú cirkev rieši tvrdo a rozhodne prostredníctvom realizácie preventívnych programov na celom svete," uviedol pápež.

Hanba a žiadosť o odpustenie

Okrem vopred pripraveného príhovoru František vyhlásil, že "cirkev sa musí hanbiť a žiadať o odpustenie" za prípady zneužívania maloletých. Pápež sa v rámci svojej návštevy stretne aj s 15 obeťami sexuálneho zneužívania.

Reuters pripomína, že boj proti sexuálnemu zneužívaniu v cirkvi je jednou z priorít Františka od jeho nástupu do úradu.

Pápež v tejto súvislosti vytvoril prvú pápežskú komisiu zameranú na riešenie tejto problematiky. Obete zneužívania však efektivitu komisie spochybňujú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok