Bratislavské letisko vybavilo počas leta viac než milión cestujúcich. Tohtoročná sezóna patrí k najlepším v histórii

30.9.2024 12:43

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave od júna do septembra vybavilo na príletoch a odletoch spolu 1,1 milióna cestujúcich. Ide o jednu z najlepších letných sezón v histórii letiska.

Najčastejšie sa odlietalo do Turecka

Dovolenkári počas letnej sezóny najčastejšie odlietali z Bratislavy do tureckej Antalye, egyptskej Hurgady, Larnaky na Cypre či do bulharského Burgasu, obľúbené boli aj talianska Sardínia a ostrov Malta. V pondelok o tom informoval generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Dušan Novota. 

Jedna z najúspešnejších sezón

„Tohtoročná letná sezóna bola jedna z troch najúspešnejších na bratislavskom letisku. Prepravili sme 1,1 milióna cestujúcich. Za nás je to veľmi významný míľnik v počte prepravených cestujúcich, keďže sa blížime k najúspešnejším rokom 2018/2019,“ uviedol Novota.

Najsilnejším mesiacom tohtoročnej letnej sezóny na bratislavskom letisku bol júl, keď bolo vybavených 327 687 cestujúcich na príletoch a odletoch. Najsilnejším dňom bol 28. júl, kedy letisko vybavilo 12 602 cestujúcich za jeden deň. V júli sa podarilo prekonať aj hranicu jeden milión cestujúcich.

Do konca roka môžu prekročiť hranicu dva milióny

Do konca roka riaditeľ bratislavského letiska predpokladá, že by mohli počty cestujúcich atakovať hranicu dvoch miliónov. „K rekordných číslam rokov 2018/2019 nám chýbajú destinácie, ktoré sú momentálne zrušené z dôvodu vojenského konfliktu, či už sú to linky na Ukrajinu alebo do Ruska. Ak by sa tieto obnovili, výrazným spôsobom to navýši počet prepravených cestujúcich z bratislavského letiska,“ doplnil Novota.

Úspešnú sezónu pre cestovné kancelárie predpokladá aj prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes.

„Ešte si musíme počkať na oficiálne čísla zo Štatistického úradu SR, ale už teraz môžeme vyhodnotiť sezónu ako úspešnú pre cestovné kancelárie a cestovné agentúry. Minulý rok bol historicky najúspešnejší, kde sme prekonali rok 2019. Počet cestujúcich prekonal číslo 800 000 a veľmi reálne sa dá predpokladať, že tento rok prekoná výsledky z minulého roka,“ doplnil Berkes.

Pozrite si reportáž z 2. júla 2024 o cestovaní na vzostupe.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok