Kam budeme cestovať počas chladných mesiacov? Toto sú najžiadanejšie zimné destinácie Slovákov

12.9.2024 05:45

Slovenskí cestovatelia sa počas nadchádzajúcej zimy presunú najmä do Ázie. Dovolenkárov lákajú ázijské krajiny najmä vďaka atraktívnym cenám leteniek.

dovolenka, more, pláž
Foto: Unsplash

Zimným destináciám dominuje Thajsko

Záujem o Áziu stúpa o viac ako 25 percent, čo je výsledkom najmä poklesu cien leteniek a rastúcej dostupnosti. Informoval o tom vo svojej tlačovej správe Pelikan.sk

Tento rok bude najobľúbenejšou zimnou destináciou Slovákov predovšetkým Thajsko. V zime tam vycestuje viac než tretina dovolenkárov, čo predstavuje nárast o 52 percent v porovnaní s minulým rokom. 

Mnohí budú mať namierené najmä do Bangkoku, ktorý záujmom predbehol aj klasické destinácie ako Rím či Barcelonu.

Hitmi zimnej sezóny sú aj Vietnam a Japonsko

Zatiaľ čo Thajsko zostáva zimným favoritom, tohtoročným skokanom je Vietnam, kam smeruje túto zimu o 200 percent viac cestovateľov zo Slovenska, najmä však s cieľom navštíviť svoje rodiny či priateľov. Priemerná dĺžka pobytu v tejto krajine presahuje tri týždne.

Rekordný záujem je tiež o Japonsko, kam si letenky kúpilo o 130 percent viac Slovákov ako v období pred pandémiou. Prispel k tomu aj slabý jen, vďaka čomu sa krajina stala dostupnejšou.

Výhodné ceny leteniek

Atraktivita Ázie pre slovenských cestovateľov je posilnená aj nízkymi cenami leteniek, ktoré poklesli najmä vďaka novým letom čínskych aerolínií z Maďarska. Čínske letiská navyše poskytujú výborné spojenia naprieč Áziou a ceny leteniek sú tiež dôsledkom možnosti lietať nad Ruskom, čo znižuje náklady na palivo a šetrí čas. 

Priemerné ceny leteniek klesli najvýraznejšie, o viac než 50 percent, do Južnej Kórey, no cestovanie je tento rok lacnejšie aj na Filipíny (o viac než 30 percent) či do Indonézie (o 20 percent). Najmenší pokles cien leteniek zaznamenali krajiny Japonsko a Thajsko, no v rámci obľúbených zimných destinácií stále zostávajú cenovo dostupnými favoritmi.

Pokles záujmu o USA

Naopak, záujem o krajiny USA klesá, a to z dôvodu rastúcich cien ubytovania. Najväčšiu obľubu si však u Slovákov získava New York, Miami a Los Angeles.

Albánsko láka rekordný počet turistov

Destináciám na európskom kontinente dominuje Taliansko a Španielsko, pričom najväčší záujem je o mestá Rím, Barcelona, Bergamo a Malaga.

Novinkou je španielska Sevilla, ktorá zaznamenala nárast cestovateľov o takmer 160 percent, čo môže byť zapríčinené novou priamou linkou z Viedne.

Skokanom roka 2024 sa stalo Albánsko, ktoré oproti minulému roku zaznamenalo štvornásobný nárast návštevníkov.

Priemerná cena letenky klesla až o 52 percent. Albánsko sa pritom javí ako cenovo výhodnejšia alternatíva k Chorvátsku. Len v auguste 2024 bol počet predaných leteniek o polovicu vyšší než za celý rok 2019 pred pandémiou.

Pozrite si reportáž z 8. septembra 2024 o dovolenkovej sezóne Slovákov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok