Slováci sa opäť rozcestovali, dovolenkovalo viac ľudí než minulý rok. Najväčším hitom je táto destinácia

8.9.2024 13:03

Leto je preč a s ním aj vrchol dovolenkovej sezóny. Slovenky a Slováci tento rok prekonávajú rekordy. Dovolenkový zájazd si doprialo viac ľudí než minulý rok, ktorý bol z hľadiska predaja po pandémii najlepší. Najväčším hitom ostáva Turecko. No a kým niektorí triedia fotografie z dovolenky, iní si oddych nechávajú na jeseň.

Slováci sa aj tento rok rozcestovali. Počet tých, ktorí si dopriali dovolenkový zájazd cez cestovnú kanceláriu, opäť stúpa.

"Kým pred 10 až 15 rokmi sa ľudia rozhodovali, či si kúpia novú práčku, televíziu alebo zájazd, tak vyhral spotrebič, dnes je to naopak. My sme mali vždy taký referenčný rok 2019 - predpandemický, bol taký najlepší. Tam vycestovalo veľmi veľa Slovákov, 691-tisíc. Potom v minulom roku to číslo narástlo na 825-tisíc a dá sa predpokladať, že tento rok bude to číslo ešte vyššie," povedal Roman Berkes zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Klasika opäť nesklamala

Dovolenkári ostávajú verní klasike. Najčastejšie hľadajú rezort blízko peknej pieskovej pláže s all inclusive službami a najmä v dobrej cene. Z katalógov preto opäť volili Turecko.

"Slováci majú veľmi radi teplé počasie a teplú vodu, preto u nás sa darí destináciám, kde je teplejšie, naopak majú problém predávať destinácie ako Kanárske ostrovy alebo tie, ktoré sú obmývané oceánom," dodal Berkes.

Pre niektorých dovolenka len začala

Hoci sa už väčšina Slovákov vrátila z dovoleniek, pre niektorých, naopak, v týchto dňoch len oddych začína. K moru sa cestuje aj po lete, a už dávno nie iba do exotiky. Postarala sa o to zmena klímy.

"Dnes sa dá povedať, že jún a september sú typickými letnými mesiacmi. A preto aj odporúčame, aby tí, ktorí nepotrebujú cestovať v mesiaci júl a august, nemajú školopovinné deti, tak je výhodnejšie cestovať buď v júnim alebo septembri," doplnil Berkes.

Dobrou správou pre domáci cestovný ruch je, že čoraz viac našincov volí dovolenku na Slovensku. Na dopyt už postupne reagujú aj cestovné kancelárie.

"Budú ponúkať v rámci Slovenska veľmi podobné balíky, ako ponúkajú v zahraničí a prímorských oblastiach," Berkes.

Cestovky už začali s predajom zájazdov na zimu, dokonca aj na budúcu sezónu. Preto odporúčajú práve "first moment". Záujem o Áziu alebo Afriku totiž stúpol najmä po tom, čo sa do krajín začalo lietať aj z Slovenska.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok