Štvrtina ľudí má veľký finančný stres. Odborníci radia šetriť a plánovať, a nielen to

8.9.2024 12:15

Štvrtinu Slovákov trápi veľký finančný stres. To sa následne prenáša aj do iných oblastí života – zdravia, medziľudských vzťahov, či práce. Odborníci pri príležitosti dňa finančnej gramotnosti, ktorý je dnes (8.9.2024), odporúčajú dodržiavať viacero zásad, predovšetkým odkladať si bokom časť výplaty.

Prudké zdražovanie ako aj vyššie splátky za úvery zasiahli naše domácnosti. Pre mnohé je vyžiť z výplaty, prípadne ísť ešte aj na dovolenku alebo investovať takmer nemožné. Sú radi ak si dokážu zabezpečiť základné životné potreby, zaplatiť faktúry a neskončiť na konci mesiaca v mínuse. Starší ľudia sa navyše obávajú odchodu do dôchodku.

Základom je finančná gramotnosť

Zvyšná časť ľudí pociťuje stredne vysoký alebo nízky finančný stres. Len malá časť Slovákov ho nemá vôbec. Základom je podľa odborníkov zlepšiť svoju finančnú gramotnosť a pretaviť ju do praxe. Na úvery by nemalo ísť viac ako tretina príjmu a na míňanie len 40 percent. Desať percent platu odporúčajú odkladať na rezervu a 20 percent investovať.

V minulosti sa do finančných problémov dostali najmä ľudia, ktorí si požičali peniaze od nebankoviek za drakonické úroky. Od tých sa už trh očistil. Podobne ale aj spotrebné úvery či hypotéky môžu domácnosti finančne potrápiť. Banku by mali informovať ideálne ešte pred tým, ako nastanú problémy so splátkami.

Finančne vzdelávať je podľa odborníkov potrebné už deti a mladých Tí neraz vedia zo školy vymenovať desať typov stoniek rôznych rastlín ale v praxi netušia ako funguje úročenie hypoték.

Témy: Stres financie
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok