Dovolenka v Grécku bude drahšia. Vláda chce zaviesť poplatok pre turistov na dvoch obľúbených ostrovoch

8.9.2024 17:06 , Aktualizované: 9.9.2024 08:18

Grécko chce zaviesť poplatok 20 eur pre turistov na obľúbených ostrovoch Santorini a Mykonos. Podľa agentúry Reuters to v nedeľu oznámil grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Nový poplatok má zabrániť nadmernému turizmu, ktorý trápi niektoré destinácie. Časť vybraných prostriedkov dostane tamojšia samospráva na investície do infraštruktúry.

Záťaž pre miestnych

"Grécko nemá štrukturálny problém s nadmerným turizmom. Len niektoré destinácie počas určitých týždňov alebo mesiacov v roku majú značné ťažkosti, ktoré treba vyriešiť. Výletná lodná doprava zaťažuje Santorini a Mykonos, a preto sme sa rozhodli zasiahnuť," uviedol Mitsotakis. Ďalšie podrobnosti by mal kabinet oznámiť v pondelok.

Grécko je do veľkej miery závislé od cestovného ruchu, ktorý je hlavnou hnacou silou ekonomiky krajiny. Vlani do juhoeurópskej krajiny prišlo 33 miliónov turistov a príjmy gréckej ekonomiky z cestovného ruchu predstavovali 20 miliárd eur.

Santorini je ostrov preslávený malebnými dedinkami a plážami, na ktorom žije asi 20-tisíc stálych obyvateľov. Tí sa ale čoraz častejšie sťažujú na nadmernú návštevnosť svojho ostrova, ktorá znižuje kvalitu života miestnych.

Turistov pribúda

Počet zahraničných turistov na Santorini stále rastie, podľa starostu Nikosa Zorzosa ich ostrov vlani navštívilo asi 3,4 milióna, čo vytvára tlak na zastaranú infraštruktúru a vytláča miestnych Grékov z realitného trhu. Zorzos tvrdí, že už mnoho rokov na úrady nalieha, aby na ostrove nepovolili žiadne ďalšie lôžka pre turistov a navrhol obmedziť počet návštevníkov z výletných lodí na 8000 denne z doterajších zhruba 17-tisíc.

Podobné ťažkosti ako Santorini majú napríklad Benátky alebo Barcelona, kde sa proti davom turistov už organizujú protesty. Talianske Benátky regulujú počas hlavnej sezóny počet turistov obmedzeným počtom vstupov za päť eur. Mesto tak tento rok vybralo 2,2 milióna eur.

Pozrite si reportáž z 25. apríla o poplatku v Benátkach:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok