Aké zmeny čakajú na jesenných dovolenkárov? Ceny pobytov a zájazdov môžu vzrásť kvôli plánovanému zvýšeniu DPH

Plánované zvýšenie DPH môže významne ovplyvniť aj cestovný ruch a ceny pobytov či zájazdov. Na aké zmeny sa možno pripraviť?

rím cestovanie
Foto: Profimedia

David Gavaľa, majiteľ cestovnej kancelárie DAKA, v tlačovej správe upozorňuje, že zvyšovanie DPH sa nevyhnutne odrazí na cenách služieb v oblasti ubytovania a dopravy.

Trištvrtina Slovákov preferuje jesenné cestovanie

Podľa prieskumu, ktorý realizovala cestovná kancelária DAKA v septembri 2024 na vzorke 4 000 respondentov, 75 % Slovákov uprednostňuje poznávacie zájazdy v jesenných mesiacoch. Medzi obľúbené jesenné destinácie Slovákov patrí Francúzsko, Taliansko, Rakúsko, Maďarsko, ale aj exotický Dubaj či Jordánsko.

Väčšina z respondentov uvádza, že ich primárnym cieľom je objavovanie kultúr a histórie európskych miest. Program zájazdu je pre nich často dôležitejší než cena.

„Napriek potenciálnemu zvýšeniu cien si myslím, že Slováci budú naďalej cestovať. Prieskum ukázal, že cena nie je hlavným rozhodujúcim faktorom pri výbere dovolenky. Kľúčovým je program a kvalita zájazdu,“ tvrdí Gavaľa.


Najviac pocítia zvýšenie cien tí s nižším rozpočtom

Prieskum tiež ukázal, že pokiaľ ide o ubytovacie zariadenia, Slováci preferujú hotely a penzióny. Viac ako 57 % opýtaných potvrdilo, že ich rozpočet na dovolenku sa pohybuje medzi 200 a 500 eurami. Preto by zvýšenie cien súvisiacich s DPH mohlo najviac zasiahnuť práve tých, ktorí cestujú s nižším rozpočtom.

Aj napriek očakávanému miernemu zvýšeniu cien, záujem o poznávacie zájazdy však podľa Gavaľu zostáva stabilný.

Pozrite si reportáž z 8. septembra 2024 o cestovaní Slovákov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok