Čo vám ušlo z V politike: Sme hlas rozumu, koalíciu nepoložíme, vyhlásil Tomáš. Čudujem sa, že ste s nimi vo vláde, reagoval Štefunko

Rok od parlamentných volieb na Slovensku je situácia na politickej scéne napätá. Prvé konflikty vo vládnom trojlístku spustila voľná stolička predsedu Národnej rady, na ktorú si nárokovali dve koaličné strany. Spory v parlamente neukončilo ani prijatie konsolidačných opatrení.

Tomáš Štefunko
Foto: ta3/Eva Famá

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) v relácii V politike uviedol, že nejde o vládnu krízu.

"Kríza nastane až vtedy, keď prestanú prechádzať zákony pre ľudí," povedal s tým, že šéf SNS v Andrej Danko neprestáva s útokmi, lebo nedostal funkciu predsedu parlamentu, ktorá mu podľa koaličnej dohody nepatrí.

Hlas si stanovil podmienky

Väčší problém však minister vidí v Dankovej "ješitnosti", ktorá už zasahuje do zákonov. Pripomenul, že zákon o minimálnej mzde musel byť odložený práve kvôli komplikovanej spolupráci s národniari.

"Preto sme si dali podmienku, že konsolidačný balík podporíme len vtedy, keď sa na parlamentnú schôdzu vráti zákon o minimálnej mzde," uviedol s tým, že nevie, čo chce predseda SNS útokmi na svojho koaličného partnera docieliť.

Tomáš zároveň vyzval Danka na stretnutie za zavretými dverami.

Kritiku do vlastných radov minister akceptuje, Danko však nemôže "verejne a plošne útočiť na stranu". Svedčí to podľa neho o tom, že skutočný dôvod jeho atakov nie je v zlom vedení rezortov, ale v jeho neuspokojených amíciách.

Podpredseda Hlasu tiež zdôraznil, že strana urobí všetko pre zotrvanie v koalícii. "Sme hlas rozumu, sme stavebným prvkom," ubezpečil voličov s tým, že sa musí postupovať podľa koaličnej dohody.

Trinásty dôchodok vyvolal ďalšie spory

V centre vládnych konfliktov sa ocitol aj trinásty dôchodok. Podľa nedávnych vyjadrení členov SNS je návrh zákona "nedostatočný a zle pripravený".

Tomáš však argumentoval, že ide o koalične odobrený návrh, na ktorom dlhodobo pracovali.

"Ak sa chceme baviť o reálnom dôchodku, tak ho musíme dať všetkým seniorom. Zaviedli sme tam kombináciu zásluhovosti a solidarity. Keby sme sa držali principiálne dôchodku ako takého, tak dôchodcovia s vyššími dôchodkami by opäť dostali trinásty dôchodok vyšší a tí s nižším opäť nižší. Takto dostanú všetci seniori rovnakú sumu vo výške 606 eur," vysvetlil šéf rezortu práce.

Podpredsedovi hnutia PS Ivanovi Štefunkovi chýba v takto nastavenom výpočte progresivita.

"Chudobný dôchodca, ktorý bojuje o prežitie, má úplne inú pyramídu potrieb ako niekto, kto má dôchodok nad 1000 eur," spochybnil navrhovaný systém prerozdeľovania.

Trinásty dôchodok vníma ako prilepšenie, nezohľadňuje však podľa neho dôchodcov, ktorí žijú z dôchodku do dôchodku.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Celkovo hlasov: 112

Jednorodičovské rodiny sa prehliadajú

Podpredseda PS zároveň vytkol Tomášovi, že v parlamente nerezonuje diskusia o jednorodičovských rodinách, ktoré na Slovensku patria medzi najviac ohrozenú skupinu obyvateľstva. Jeden z najväčších sociálnych problémov vidí aj v odlive mladých ľudí do zahraničia.

"Poďme sa konečne baviť o tom, aby na tých dôchodcov mal kto robiť. Zažívame obrovský odliv mladých ľudí do zahraničia. Tí, ktorí majú na naše dôchodky robiť, odchádzajú," povedal.

"Máte pravdu, ale prioritné skupiny sú pre nás rodiny, seniori, pracujúci a odkázaní ľudia," reagoval na kritiku minister s tým, že strana Hlas má pre jednorodičovské rodiny pripravený návrh zákona, ale je "strašne drahý". "Naďalej však hľadáme riešenia," doplnil Tomáš.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok