Výstavba vo Valalikoch napreduje, Volvo už vie, kedy bude naberať ľudí. Chce ich zaškoliť čo najskôr

4.6.2024 11:00

Všetky práce na výstavbe automobilky Volvo vo Valalikoch neďaleko Košíc postupujú podľa plánu a jednotlivé etapy výstavby napredujú. Informácie za Volvo Car Slovakia priniesol Martin Seman.

Výstavba priemyselného parku Valaliky napreduje. Strategickým investorom je aj automobilka Volvo
Foto: TA3

Prioritu pri výstavbe budov majú podľa neho lisovňa a lakovňa, v ktorých budú inštalované väčšie a komplexnejšie zariadenia.

Veľký nábor zamestnancov

"V lisovni je skelet budovy dokončený, prebiehajú práce na fasáde a strešnom plášti, montujú sa strešné svetlíky a realizujú sa podzemné konštrukcie. V lakovni sa montuje prefabrikovaný skelet a inštaluje sa strešná izolácia a trapézové plechy," spresnil s tým, že na skelete a ďalších častiach stavieb pracujú aj čo sa týka obrábacej haly, zvarovne i priestorov určených na megacasting.

V rámci úžitkovej budovy pracujú na kanalizácii a inžinierskych sieťach pod základovou doskou. Čo sa týka vonkajších inžinierskych sietí, aktuálne montujú dažďovú a splaškovú kanalizáciu a začínajú práce na retenčných nádržiach.

"Na konci budúceho roka začneme s veľkým náborom zamestnancov, aby sme mali dostatok času na ich zaškolenie pre výrobu. Začiatkom roka 2026 spustíme prvé testovacie série, ktoré budeme postupne rozširovať, aby sme na konci roka 2026 mohli začať s plnohodnotnou sériovou výrobou," doplnil Seman.

Státisíce elektromobilov ročne

Automobilka bude súčasťou štátneho priemyselného parku Valaliky Industrial Park, s ktorého výstavbou sa začalo vlani vo februári.

V závode spoločnosti Volvo Cars budú vyrábať elektromobily, pričom chcú produkovať 250-tisíc vozidiel ročne. Pri plnej prevádzke by tu mohlo pracovať do päťtisíc ľudí.

S nákladmi takmer 1,2 miliardy eur je táto investícia jednou z najvýznamnejších v automobilovom sektore a zároveň najvýznamnejším projektom na východe Slovenska.

Pozrite si reportáž z 8. apríla 2024 o európskych dotáciách pre továreň Volvo Cars.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok