Vyššia DPH i daň z transakcií. Koaliční poslanci presadili zrýchlené rokovanie o konsolidačnom balíku

včera 09:55 , Aktualizované: včera 18:45

Poslanci Národnej rady (NR) SR začali štvrtkové (26. 9.) rokovanie 19. schôdze diskusiou o balíku opatrení na ozdravenie verejných financií. Plénum rozhodlo, že bude rokovať až do úplného prerokovania konsolidačného balíka v prvom čítaní. Rozprava bude obmedzená na 12 hodín. Následne budú o bodoch hlasovať.

Návrh prerokujú v skrátenom konaní

Návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií, prerokuje Národná rada SR v skrátenom legislatívnom konaní. Definitívne by tak mali o ňom rozhodnúť už na aktuálnej schôdzi.

Návrh obsahuje väčšinu opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku. Rozpočtu by mal tento balík priniesť približne dve miliardy eur.

Niektoré úpravy sú cielené na podporu malých firiem a živnostníkov. Znížiť sa má napríklad už v súčasnosti nižšia sadzba dane z 15 % na 10 % u daňovníkov, ktorých zdaniteľné príjmy nepresiahnu 100.000 eur.

Osobitná sadzba pre výrobky z ropy

Úpravou zákona o osobitnom odvode z podnikania v regulovaných odvetviach sa dopĺňa ďalšie odvetvie, ktorého sa odvod týka, a to výroba výrobkov z ropy a jej chemického spracovania. Zároveň sa pre toto odvetvie zavádza osobitná sadzba, ktorá sa prvýkrát použije po 31. decembri 2024.

Taktiež sa navrhujú osobitné sadzby pre tie regulované odvetvia, pri ktorých je možné predpokladať vysokú mieru ziskovosti.

Oslobodené sú výnosy slovenských dlhopisov

Naopak, s cieľom znížiť finančnú záťaž regulovaných osôb a podporiť financovanie štátneho dlhu domácimi subjektami sa navrhuje, aby sa výnosy slovenských štátnych dlhopisov nezahŕňali do základu osobitného odvodu.

"Po oslobodení úrokov od odvodu by mali subjekty pri rovnakom úroku dopytovať viac dlhopisov," predpokladá ministerstvo financií.

Vzhľadom na viaceré novelizácie zákonov by mali rôzne časti konsolidačného balíka nadobudnúť účinnosť postupne, a to od novembra tohto roka až do januára 2026.

Opozícia varuje pred výrazným zdražovaním

Vládou predložený konsolidačný balík bude mať za následok výrazne zdražovanie a zároveň spomalenie slovenskej ekonomiky. Prijíma sa pritom zrýchlene a teda s obmedzením potrebnej diskusie, upozornil vo štvrtok v rámci rozpravy k návrhu na skrátené legislatívne konanie v Národnej rade opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).

Viskupič tvrdí, že na potrebe konsolidácie verejných financií je zhoda, v návrhu však podľa neho nie je nič ozdravné a všetky problémy sa iba prenášajú na plecia ľudí, živnostníkov a firiem.

Predložený balík je poslanca Igora Matoviča (hnutie Slovensko) dôkazom toho, že predstavitelia súčasnej vlády klamali voličov, keď im sľubovali zastavenie zdražovania.

Kišš: Vláda šetrí na ľuďoch

Vláda ľuďom nehovorí pravdu, keď tvrdí, že zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) nebude znamenať výrazný rast cien, ktorý zasiahne všetkých. Na chode štátu pritom šetrí len na úrovni piatich percent. Uviedli to vo štvrtok opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Štefan Kišš (PS) a Jozef Hajko (KDH).

Vláda by podľa Kišša mala občanom ozrejmiť, aká je finálna podoba konsolidácie. PS na základe svojich výpočtov tvrdí, že priemerná domácnosť tak príde o 1000 eur ročne, a to najmä pre zvýšenú DPH na 23 %.

Konsolidácia je podľa Kamenického nevyhnutná

Konsolidácia je potrebná preto, aby sa Slovensko nedostalo na grécku cestu, uviedol v pléne NR SR minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Hrubý dlh má blízko k úrovni 60 % hrubého domáceho produktu (HDP). Návrhy zákonov je preto podľa jeho slov nutné prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Rokovanie parlamentu môžete naživo sledovať aj TU.

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.

Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch bude zlúčená.

Vďaka predloženým opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 percenta z tohtoročných necelých 6 percent hrubého domáceho produktu.

23-percentná daň

Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty z 20 na 23 percent, pokles jej zníženej sadzby z 10 na 5 percent, ale aj zavedenie novej 19-percentnej sadzby na niektoré položky.

Zvýšiť sa má aj daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má takisto nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

S konsolidáciou v zdravotníctve KDH nesúhlasí

Vláda spomalením rastu platov zdravotníkov, ktoré je súčasťou konsolidácie, ohrozuje zdravotnú starostlivosť na Slovensku. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) sa za personál nemocníc nedokázala postaviť a mala by vo funkcii skončiť. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok vyhlásil poslanec NR SR František Majerský (KDH).

"Ministerka zdravotníctva za rok vo vláde neurobila nič pre pacientov a dokonca neurobila absolútne nič pre zdravotníkov," vyhlásil Majerský s tým, že vláda zdravotníkov oklamala, keď tvrdila, že konsolidačné opatrenia týkajúce sa ich platov budú v trvať iba rok. Vláda s nimi pritom podľa Majerského počíta aj v ďalších rokoch. "Za tri roky to bude skoro 800 miliónov eur, ktoré vláda bude šetriť na platoch zdravotníkov," uviedol Majerský.

Poslanec Peter Stachura (KDH) vyhlásil, že problémom majú naďalej byť poplatky v ambulanciách či dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Konsolidačné opatrenia v zdravotníctve, ktoré minulý týždeň predstavila vláda, kritizujú zástupcovia zdravotníckych organizácií naprieč celým sektorom. Dolinková v reakcii na to uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Zároveň deklarovala, že rezort robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok