Konsolidačný balík parlament prerokuje už vo štvrtok. V hre je skrátené legislatívne konanie

dnes 18:16 , Aktualizované: dnes 18:51

Balík opatrení na ozdravenie verejných financií v budúcom roku by mala Národná rada (NR) SR prerokovať už na aktuálnej schôdzi. O jeho zaradení do programu rozhodli poslanci v stredu.

Kamenický
Foto: TASR/Jaroslav Novák

O jeho zaradení do programu rozhodli poslanci v stredu. Vláda schválila konsolidačný balík minulý týždeň, zároveň ho navrhla parlamentu prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Diskusiu o ňom začnú poslanci vo štvrtok (26.9.) ráno.

Balík sa skladá z dvoch legislatívnych návrhov. Väčšinu opatrení v objeme približne dve miliardy eur obsahuje návrh zákona, ktorým sa novelizujú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií.

Ďalších takmer 700 miliónov eur by mala do rozpočtu priniesť nová daň, ktorú upravuje návrh zákona o dani z finančných transakcií. Rozprava o týchto dvoch návrhoch bude zlúčená.

Deficit má klesnúť o vyše percento

Vďaka predloženým opatreniam má deficit verejných financií budúci rok klesnúť na 4,7 % z tohtoročných necelých 6 % HDP. Súčasťou konsolidácie je napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 % na 23 %, pokles jej zníženej sadzby z 10 % na 5 %, ale aj zavedenie novej 19 % sadzby na niektoré položky.

Zvýšiť sa má tiež daň z príjmu právnických osôb od určitej výšky príjmu firiem. Upraviť sa má aj nárok na daňový bonus na dieťa či tzv. rodičovský dôchodok.

Stredajšie rokovanie skončilo skôr

Stredajší rokovací deň aktuálnej schôdze Národnej rady ukončili poslanci skôr, aby mohli zasadnúť parlamentné výbory. Oznámil to podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením parlamentu.

V stredu večer majú zasadnúť výbory k balíku opatrení na ozdravenie verejných financií.

Pozrite si reportáž o konsolidačnom balíku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok