Daňová povodeň, hovorí o konsolidačnom balíku analytik. Nie je občan, ktorý nezaplatí viac

včera 15:42 , Aktualizované: včera 16:07

Vláda podľa vlastných slov ozdravuje verejné financie. Analytik inštitútu INESS však má viacero výhrad. Daň z transakcií je podľa neho mimoriadne tmavým bodom celého balíka a šanca, že niektoré produkty budú lacnejšie, je nízka.

Ozdravný balíček už vláda definitívne odobrila. Znamená to, že na Slovensku sa zvýši napríklad cena kníh, a že po novom budú právnické osoby platiť za každú finančnú transakciu.

Naopak, vraj zlacnejú niektoré vybrané potraviny a vydýchne si aj gastrosektor. Všetko sa pritom bude odvíjať od výšky dane z pridanej hodnoty (DPH). Tá základná sa zvýši na 23 %, v špecifických prípadoch však klesne aj na 5 %.

O možných dopadoch týchto zmien ako na podnikateľov, tak aj na bežných ľudí, prišiel do Štúdia ta3 rozprávať analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana.

Omnoho zdravšie nebudú

„Štátna kasa je v takom zlom stave, že ani toto nestačí. Toto je objem zdrojov, ktoré dokážu znížiť deficit na 3 až 3,5 percenta. Budeme potom potrebovať ešte raz toľko, ak sa chceme dostať k vyrovnanému rozpočtu,“ okomentoval prijatý balík opatrení Ďurana.

Analytik ďalej vysvetľuje, že prívlastok „ozdravný“, ktorý v spojitosti s konsolidáciou používa vláda, nie je úplne presný. „Budú o trošku zdravšie, no tieto opatrenia spomalia ekonomický rast. Slovenská ekonomika bude choršia,“ povedal obrazne Ďurana.

Vláda takisto tvrdí, že prijatie opatrení je z veľkej časti „upratovaním po predošlých vládach“, konkrétne po vládach Igora Matoviča, Eduarda Hegera a Ľudovíta Ódora. S týmto argumentom analytik tak úplne nesúhlasí.

„Určite sa na tom predchádzajúce vlády podieľali. Tú poslednú vládu, ktorá ani nemala mandát v parlamente, je ťažko za niečo viniť,“ uviedol Ďurana na margo úradníckej vlády Ľudovíta Ódora.

Následne dodal, že hoci vinníkov môžeme hľadať aj v spomenutých vládach, je potrebné podotknúť, že už Igor Matovič preberal od Petra Pellegriniho verejné financie v zlom stave.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok