Daňová povodeň, hovorí o konsolidačnom balíku analytik. Nie je občan, ktorý nezaplatí viac

18.9.2024 15:42 , Aktualizované: 18.9.2024 16:07

Vláda podľa vlastných slov ozdravuje verejné financie. Analytik inštitútu INESS však má viacero výhrad. Daň z transakcií je podľa neho mimoriadne tmavým bodom celého balíka a šanca, že niektoré produkty budú lacnejšie, je nízka.

radovan ďurana ta3
Foto: ta3/Martina Rinčo

„Financie boli v deficite v čase silného ekonomického rastu a silných daňových príjmov. Matovičova vláda mala zdediť prebytočný rozpočet. Zodpovednosť sa tiahne v podstate osem rokov dozadu,“ myslí si analytik.

Dalo sa to inak a lepšie

Odborník tiež upozornil, že v končenom dôsledku konsolidáciu pocítia všetci. „Akékoľvek zdanenie podnikateľského sektora sa v nemalej miere prenesie do cien, a tie ceny ponesú všetci. Nebude občan na Slovensku, ktorý nebude platiť viac,“ zdôraznil Ďurana.

Analytik si myslí, že ušetriť približne 2,5 miliardy sa dalo aj inak, a to bez zvyšovania daní. „Určite by sa to dalo škrtmi. Vyžadovalo by to však politickú zodpovednosť,“ konštatoval. Spomenul adresnú pomoc ľudom, trebárs v prípade 13. dôchodkov, ktoré by sa podľa analytika dali rozdávať inak ako celoplošne.

Ďurana tiež kritizoval samotnú komunikáciu okolo konsolidačného balíčka. „Je strašná, je to odfláknuté zo strany ministerstva financií. Nemáme podklady, nevidíme, prečo sa vláda rozhodla pre tieto kroky. O daňovej reforme by sa malo diskutovať aspoň pol roka dopredu. My sme ju dostali na tlačovke,“ vytkol analytik.

Zvýšenie DPH však podľa Ďuranu nie je žiadnym prekvapením. Ide totiž o najefektívnejší nástroj, ako môže vláda získať peniaze bez akýchkoľvek systémových zmien. Okrem toho sa platí za všetko, takmer bez výnimiek.

V konečnom dôsledku si priplatíme

Odborník ďalej potvrdil, že zvyšovanie DPH sa určite odrazí aj na cenách potravín v obchodoch. Túto skutočnosť nezmení ani zníženie DPH na produkty, ktoré bežne nájdeme v obchodoch.

„Štát súčasne s tým, že zníži daň z 10 % na 5 %, obchodníkovi zvýši ďalšie dve dane,“ vysvetlil analytik a doplnil, že ide práve o daň z príjmu právnických osôb a daň na finančné transakcie. Firmy tak v konečnom dôsledku zaplatia viac a tento rozdiel si často premietnu do cien svojich produktov. Napríklad potraviny tak nemusia zlacnieť vôbec, hoci na finálnu podobu cien vplýva viacero faktorov.

Anketa

Očakávate v dôsledku konsolidácie nižšie alebo vyššie ceny potravín?

Celkovo hlasov: 169

Za najproblematickejšiu súčasť celého balíčka Ďurana označil novú daň z finančných transakcií, ktorá sa zatiaľ vzťahuje na podnikateľov. „Bude trvať tri mesiace, kým sa niekto rozhodne zaradiť do tejto bázy aj občanov,“ myslí si analytik a dodáva, že nakoniec sa na túto daň tak či tak poskladajú všetci. „Formálne ju neuvidíme na účte, no daňové bremeno dopadne na všetkých ľudí. To nie je možné vylúčiť,“ ozrejmil Ďurana.

„Veľmi dúfam, že to narazí na situáciu, ktorá by zasahovala do pravidiel európskej Bankovej únie, v ktorej Slovensko je. Že bude problém to aplikovať,“ uzavrel analytik.

Pozrite si kompletný rozhovor s analytikom Radovanom Ďuranom:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok