Ospravedlňujem sa všetkým ženám, prekvapil Huliak. Podľa Gröhlinga je hulvát, rovnako ako celá SNS

25.9.2024 21:29

Hosťami Témy dňa boli poslanci NR SR Rudolf Huliak (SNS) a Branislav Gröhling (SaS). Diskutovali o ostrom konflikte v parlamente, ale aj o konsolidačnom balíku.

20240925- téma dna
Foto: ta3

SaS by šetrila inde

„Ja to musím rozdýchavať, ten váš predošlý rozhovor. To bol hnus pre mňa,“ povedal v úvode na margo poslanca Huliaka predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling.

Vzápätí sa však vyjadril k stretnutiu opozície s Robertom Ficom, na ktorom sa SaS nezúčastnila. „Nevidel som dôvod. Oni pripravovali tento balíček, ktorý je zdieraním ľudí, celý rok. Bol schválený na vláde, putuje do Národnej rady. Neviem, čo by sme tam robili,“ vysvetlil Gröhling.

Dodal, že vlastné návrhy prezentujú liberáli na tlačových konferenciách alebo prostredníctvom návrhov priamo v NR SR.

„Roberta Fica považujeme za najväčšieho klamára vo verejnom živote,“ hovorí predseda SaS.

Podľa Gröhlinga šanca na zmier už bola, no koalícia ju premárnila. „Prezidentka (Zuzana Čaputová) po atentáte zvolala okrúhly stôl,“ pripomenul.

Pri téme konsolidácie verejných financií hovorí Gröhling o tom, že suma, ktorú chce štát ušetriť, je vysoká a pýta sa, prečo by nemohla byť v tomto momente nižšia. „Kto povedal, že to musí byť 2,7 miliardy? Prečo to nemôže byť jedna miliarda?“ hovorí predseda liberálov.

Pripomína napríklad 13. dôchodky, ktoré súčasná vláda pred časom schválila. „My vieme, že táto krajina na 13. dôchodky nemá,“ tvrdí Gröhling. Dodáva, že celá suma bonusových dôchodkov bola vyplatená na dlh a na úkor mladších generácií.

„Veď zvýšenú DPH na 23 % budú platiť aj dôchodcovia. To je farizejstvo,“ hovorí. Dobrým spôsobom šetrenia by bolo podľa predsedu SaS napríklad rušenie „nezmyselných ministerstiev“, akými sú podľa neho napríklad ministerstvo športu či ministerstvo investícií.

SaS by na mieste súčasnej koalície napríklad zrušila 13. dôchodky, pokiaľ by na ne nebolo miesto v štátnom rozpočte, alebo by sa snažila do krajiny priviesť nové a diverzifikované investície.

Gröhling sa vyjadril aj k novej pripravovanej transakčnej dani. „Neviem či sa vráti doba kešu, ale viem, že Republiková únia zamestnávateľov vyrátala, že dopad tejto dane bude 200 až 300 eur na každého zamestnanca ročne,“ tvrdí.

Nižšou daňou na potraviny podľa neho len odvracia pozornosť od faktu, že peniaze, ktoré chce štát ušetriť, budú pochádzať z vrecka občanov.

Obyčajný hulvát a grobian, odkázal

Predseda SaS sa napokon vyjadril aj k dnešnému incidentu v parlamente. V nálepkách na notebooku Lucie Plavákovej, kvôli ktorým celý konflikt začal, nevidí problém.

„Prečo by tam nemohla mať nálepky? Dnes sme sa o tom v Národnej rade rozprávali niekoľko hodín. Toto má riešiť Národná rada? Toto majú riešiť vládni poslanci?“ kritizuje Gröhling.

„Pán Huliak je hulvát, ktorý sa vyjadruje ako taký chrapúň. Akých ľudí zastupuje?“ povedal rozhorčene predseda liberálov.

„Keby šiel do nejakej krčmy a povedal by to nejakému chlapovi, už by nevyšiel von. A ešte sa bude oháňať kresťanstvom. Nemá čo robiť v Národnej rade,“ dodal.

Na záver Gröhling kritizuje, že sa vôbec neozvali poslankyne Hlasu-SD či Smeru-SD. „Ani jedna z nich sa nedokázala ozvať. Je to absolútny grobian a hulvát, aj celá SNS na čele s Andrejom Dankom,“ doplnil.

Pozrite si kompletnú epizódu relácie Téma dňa:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok