SaS odmieta diskusiu s Ficom. Nebudeme kulisami pre jeho zdieračský balíček, uviedol Gröhling

dnes 10:51

Opozičná SaS považuje pozvanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pre opozíciu na diskusiu o konsolidácii verejných financií za falošné a pokrytecké. SaS nechce s Ficom diskutovať za zatvorenými dverami.

Branislav Gröhling
Foto: TASR/Pavol Zachar

Svoje výhrady voči konsolidačnému balíčku bude adresovať verejne v pléne Národnej rady SR. Strana zdôrazňuje, že balíček bol už schválený na vláde a má sa o ňom rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

Premiér s opozíciou neprebral dôležité témy

Fico musí podľa SaS prevziať plnú zodpovednosť za rozkladajúci sa štát a vyššie dane. "Nemáme sa s premiérom o čom baviť. Konsolidačné opatrenia, za nás 'zdieračské' pre ľudí, boli už schválené minulý týždeň na vláde. Podľa informácií z národnej rady budeme o týchto opatreniach rokovať tento týždeň alebo budúci týždeň v utorok (1. 10.). Tam sme pripravení viesť diskusiu," uviedol na utorkovej tlačovej konferencii predseda strany Branislav Gröhling.

Pripomenul, že Fico sa odmietol s opozíciou rozprávať, keď predkladal novelu trestných kódexov, keď sa rušil Úrad špeciálnej prokuratúry, ale aj vtedy, keď sa zvyšovali platy členom vlády.

SaS žiada rozpravu v parlamente

Gröhling zdôraznil, že vláda o svojich návrhoch s nikým nerokovala, nechcú preto Ficovi robiť kulisy. "Reálne na svojej koži pociťujú nálady verejnosti," dodal s tým, že teraz má už konsolidačný balíček v rukách parlament. SaS žiada od koalície riadnu rozpravu v parlamente v normálnych časoch, kde dostane opozícia priestor.

Jednou z najväčších chýb konsolidačného balíčka je podľa poslanca Mariána Viskupiča (SaS), že nevytvára žiadne impulzy pre investície zo súkromného sektora a zahraničia. Dáva takisto extrémne málo času na jeho implementáciu. Dodal, že vláda nemá žiadnu ambíciu šetriť, napríklad pri zamestnancoch štátnej správy.

Pozrite reportáž o stretnutí premiéra s lídrami opozície z 23. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok