Šimečka pred stretnutím s premiérom: Fico sa snaží hodiť zodpovednosť na opozíciu za svoju neschopnosť

V reakcii na pozvanie od Roberta Fica na stretnutie k tzv. konsolidačnému balíčku predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka ostro kritizoval prístup vlády.

Šimečka
Foto: TASR/ AP

„Jasné, že je to priehľadná hra Roberta Fica. Vláda nechcela konzultovať s opozíciou novelu trestného zákona, ani rušenie RTVS,“ upozornil.


Fico podľa neho ignoroval dialóg v kritických situáciách

Podľa Šimečku Fico ignoroval dialóg s opozíciou aj v kritických situáciách, ako bol atentát na premiéra, a teraz sa snaží zakryť vlastné zlyhania hádkami v koalícii.

„Zrazu Robert Fico prichádza s návrhom na stretnutie - teraz, keď ide zvyšovať dane a celý plán sa mu rozpadá v koaličných hádkach. Jeho zámer bol jasný – hodiť zodpovednosť na opozíciu, že ani nevie prísť na stretnutie,“ vysvetľuje Šimečka.

Zároveň poukazuje na to, že PS tentoraz nepadne do tejto pasce a na stretnutie prídu, aby Ficovi priamo povedali svoj názor.

Šimečka využije stretnutie, aby premiérovi objasnil, prečo PS odmieta konsolidačný balíček, ktorý podľa neho ohrozuje najmä tých najzraniteľnejších: „Fico chce vytiahnuť 2,7 miliardy eur z peňaženiek daňovníkov, bez úspor a rastových opatrení,“ uviedol a zdôraznil, že konsolidácia zasiahne každú rodinu.

„Priemernú rodinu to bude stáť 1000 eur ročne,“ varuje Šimečka.

S premiérom sa stretne bez hnevu

Napriek osobným útokom a odvolaniu z postu podpredsedu NR SR Šimečka zdôrazňuje, že sa s Ficom stretne bez hnevu: „Necítim žiadny hnev ani zášť, nemám problém sa s Robertom Ficom stretnúť,“ povedal.

Dodáva však, že PS jednoznačne odmieta Ficovu drahotu a je proti zvýšeniu DPH, ktoré zasiahne všetkých.

Podľa Šimečku je priestor, ktorý Fico stretnutím vytvoril, šancou upozorniť verejnosť na nedostatky vládneho návrhu: „Celé Slovensko potrebuje vedieť, že táto vláda si zvýšila platy, rozdala renty a ľuďom ide zvýšiť dane a poplatky,“ hovorí Šimečka.

Na záver zdôrazňuje, že Progresívne Slovensko nebude asistovať pri Ficovom balíčku a odmieta podieľať sa na tomto „asociálnom“ riešení. „Ak štvornásobný premiér ani po 13 rokoch vlády nevie, ako konsolidovať, nech to rovno prenechá nám,“ uzatvára Michal Šimečka.

Celé vyhlásenie PS si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok