Poslanci parlamentu odmietli návrh na sprievod detí rodičmi v nemocnici. Parlament rokovanie ukončil

dnes 09:33 , Aktualizované: dnes 19:23

Poslanci Národnej rady SR sa v závere ôsmeho rokovacieho dňa 19. schôdze venovali novele zákona o Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ). Do parlamentu ju predložil poslanec Samuel Migaľ (Hlas-SD). Aktuálne je v druhom čítaní.

Národná rada SR, parlament
Foto: ta3/Denis Dufala

Predkladateľ chce zmenami presadiť úpravu a zvýšenie nároku hasičov na rovnošaty. Argumentoval čiastočným dorovnaním nárokov hasičov s policajtmi, ale aj infláciou a vyššími cenami rovnošiat. Zároveň navrhuje spresnenie výpočtu priemerného týždenného služobného času príslušníkov HaZZ aj Horskej záchrannej služby.

Na výbore chýbali poslanci

Výbor NR SR pre zdravotníctvo nerokoval o návrhu na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD). Nebol uznášaniaschopný, neprišlo dostatok poslancov.

Opozícia ministerku kritizuje aj za stav v trenčianskej nemocnici a manažérske zlyhania pri projektoch financovaných z plánu obnovy. Vyčítajú jej i negatívne hospodárenie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Dolinková kritiku a dôvody jej odvolávania odmieta. Je pripravená obhajovať sa v pléne NR SR. To má o návrhu na jej odvolanie rokovať na záver schôdze.

Spoplatnené objednávanie neprešlo

Možnosť spoplatniť objednávanie pacientov na vyšetrenie sa nezavedie. Poslanci NR SR v hlasovaní neposunuli do druhého čítania opozičnú novelu o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Do parlamentu ju predložila skupina poslancov za opozičnú SaS.

Zmeny v zdravotníctve

Národná rada odmietla novelu zákona o zdravotníckych pracovníkoch z dielne poslancov Jany Bittó Cigánikovej a Tomáša Szalaya za opozičnú SaS.

Predkladatelia navrhovali, aby sústavné vzdelávanie v prípade sestier a pôrodných asistentiek zabezpečoval výlučne iba zamestnávateľ.

Novelou takisto chceli zrušiť kreditový systém pre sestry a pôrodné asistentky. V praxi sa podľa ich slov ukázal ako neefektívny.

Novela o sprievode neprešla

Právo pre maloletých pacientov na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa nezavedie. Poslanci Národnej rady SR v utorok odmietli novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním. Do parlamentu ju predložili poslanci za opozičnú SaS Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková. Potrebu zmeny odôvodňovali tým, že v praxi často dochádza k obmedzovaniu kontaktu pacienta so sprievodom.

"Platné a účinné znenie zákona právo týchto pacientov na nepretržitú prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti (či už ambulantnej, alebo ústavnej, alebo v inej zákonnej forme) upravuje nedostatočne, neexplicitne a absentuje jednoznačné a bezrozporné zakotvenie práva týchto pacientov na nepretržitú prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v národnej legislatíve," upozornili.

Novelou preto chceli zaviesť právo pre maloleté dieťa pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti na nepretržitú prítomnosť zákonného zástupcu alebo osoby určenej zákonným zástupcom či inej osoby, ktorej bolo zverené do náhradnej starostlivosti.

Do druhého čítania neprešiel ani ďalší legislatívny návrh z dielne SaS. Poslanci parlamentu v utorkovom hlasovaní odmietli aj jej novelu zákona o rodine. Navrhovalo sa v nej, aby po rozvode nezanikala náhradná osobná a pestúnska starostlivosť a súd pri rozvode určil, ktorý z bývalých manželov bude mať dieťa zverené.

Žilinka predniesol správu o činnosti prokuratúry

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka predniesol v pléne Národnej rady správu o činnosti prokuratúry a poznatkoch prokuratúry o stave zákonnosti v SR za rok 2023.

V správe sa uvádza, že významný podiel na celkovej kriminalite mali popri majetkových trestných činoch a všeobecne nebezpečných trestných činoch, trestné činy proti rodine a mládeži, a z nich najmä trestný čin zanedbania povinnej výživy.

Žilinka v parlamente poukázal aj na zistenie mimoriadne znepokojujúcich poznatkov prokuratúry o stave dodržiavania zákonnosti v reedukačných centrách, v ktorých pri neohlásených previerkach zistili závažné poznatky o porušovaní zákonnosti a o porušovaní práv detí umiestnených v reedukačných centrách.

Odsúhlasili žiadosť o pozbavenie mlčanlivosti šéfa NBÚ

Národná rada (NR) SR v utorok odsúhlasila oslobodenie od povinnosti mlčanlivosti riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Romana Konečného. O pozbavenie mlčanlivosti žiadal Úrad inšpekčnej služby (ÚIS).

V žiadosti sa policajti odvolávali na trestné oznámenie, ktoré Konečný podal v máji. Vyplýva z neho podozrenie zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a iných trestných činov.

V marci tohto roka Generálna prokuratúra SR zrušila Konečnému obvinenie v kauze Rozuzlenie postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. Dôvodom bolo zistené porušenie zákona. Pôvodne čelil šéf NBÚ od augusta 2023 obvineniu zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Nové pravidlá pre cestnú dopravu

V úvode stretnutia sa poslanci zaoberali vládnym návrhom novely zákona o dráhach. Podľa návrhu by sa mal požadovaný vek pre osoby žiadajúce o vydanie preukazu rušňovodiča platného na území Slovenska znížiť na 19 rokov.

Zároveň by sa mali zjednodušiť podmienky na prevádzkovanie špeciálnych dráh. Rezort dopravy zmeny navrhol na základe poznatkov z praxe.

Nasledovať má rokovanie o návrhu novely zákona o Slovenskej komore výcvikových zariadení autoškôl, o letiskových spoločnostiach, či návrh na vyslovenie súhlasu NR SR so Zmluvou medzi Slovenskou republikou a Mongolskom o medzinárodnej cestnej doprave. V programe sú ďalej viaceré poslanecké návrhy.

Doba na oslobodenie predaja nehnuteľnosti od dane sa neskráti

Doba od nadobudnutia nehnuteľnosti alebo jej vyradenia z obchodného majetku, po uplynutí ktorej je daňovo oslobodený príjem z jej predaja, sa nezníži z doterajších piatich na tri roky. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok neposunuli do druhého čítania.

Ak vlastníci v súčasnosti predávajú nehnuteľnosť v období kratšom ako päť rokov od jej nadobudnutia, musia zaplatiť daň z rozdielu medzi sumou získanou z predaja a cenou, za ktorú nehnuteľnosť nadobudli, pripomenul Viskupič. Táto daň je na úrovni 19 %, pri vyššom základe dane dokonca 25 %.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok