Poslanci parlamentu odmietli návrh na sprievod detí rodičmi v nemocnici. Parlament rokovanie ukončil

dnes 09:33 , Aktualizované: dnes 19:23

Poslanci Národnej rady SR sa v závere ôsmeho rokovacieho dňa 19. schôdze venovali novele zákona o Hasičskom a záchrannom zbore (HaZZ). Do parlamentu ju predložil poslanec Samuel Migaľ (Hlas-SD). Aktuálne je v druhom čítaní.

Národná rada SR, parlament
Foto: ta3/Denis Dufala

Odmietnuté návrhy

Odpisovanie väčšiny budov podnikateľmi sa neskráti z doterajších 40 na 28 rokov. Poslanci Národnej rady SR neposunuli v utorok do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý predložil opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).

Hranica, od ktorej musí podnikateľ svoj majetok namiesto jednorazového zaradenia do výdavkov odpisovať postupne niekoľko rokov, sa nezvýši na 3000 eur. Zmenu navrhoval opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS) v novele zákona o dani z príjmov, ktorú poslanci Národnej rady SR v utorok neposunuli do druhého čítania.

Cieľom návrhu bolo zohľadniť infláciu za viac ako dekádu, kedy hranica nebola zvyšovaná. V súčasnosti sa hmotný majetok podnikateľa začína odpisovať od hodnoty 1700 eur a nehmotný majetok od 2400 eur.

Správne poplatky, ktoré najviac zaťažujú podnikateľský sektor, sa neznížia. Zmena sa mala týkať úsekov všeobecnej správy, dopravy, finančnej správy a konzulárnych poplatkov. Návrh novely zákona o správnych poplatkoch z dielne opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) Národná rada SR v utorok neposunula do druhého čítania.

Zdanenie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny sa nezníži. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) Národná rada SR v utorok neposunula do druhého čítania.

Súčasťou návrhu bola aj zmena zákona o zdravotnom poistení, cieľom ktorej bolo oslobodiť fyzické osoby od povinnosti platenia odvodov na zdravotné poistenie pri predaji virtuálnej meny, ak nebola súčasťou ich obchodného majetku.

Firmy si nebudú môcť ani v budúcnosti zaradiť medzi daňovo uznateľné výdavky na materskú školu alebo jasle, ktoré sú prevádzkované iným subjektom, nielen ich vlastné. Navrhovali to opoziční poslanci Národnej rady SR Vladimíra Marcinková a Vladimír Ledecký (obidvaja SaS) v novele zákona o dani z príjmov. Ich návrh však parlament v utorok neposunul do druhého čítania.

Cieľom bolo zjednodušenie možnosti umiestňovania detí zamestnancov do firemných materských škôl a jaslí. V súčasnosti si môžu zamestnávatelia evidovať ako daňovo uznateľné len tie výdavky, ktoré im vznikli v súvislosti s prevádzkou vlastných zariadení starostlivosti o deti.

Rokovací poriadok sa nezmení

Opozičná novela rokovacieho poriadku parlamentu neprešla do druhého čítania. Národná rada SR ju v utorkovom hlasovaní odmietla. Bola z dielne poslancov za opozičnú SaS. Chceli ňou zvýšiť stabilitu a predvídateľnosť legislatívneho procesu aj zlepšiť podmienky pre prácu poslancov.  

Predkladatelia navrhovali okrem iného sprísnené pravidlá pre skrátené legislatívne konanie. Chceli jeho podrobnejšie odôvodnenie a aby okolnosti, za ktorých ho možno navrhnúť, boli nielen mimoriadne, ale aj vopred nepredvídateľné. Novelou plánovali sprísniť i posudzovanie tzv. prílepkov a zaviesť pripomienkové konanie aj k poslaneckým návrhom zákonov.

Pokuty sa nezmenia

Horná hranica pokuty za priestupky proti majetku sa nezvýši z 331 eur na 2000 eur. Poslanci Národnej rady SR v utorok nepodporili návrh z dielne poslancov SaS, ktorí chceli takto novelizovať zákon o priestupkoch. Plénum odmietlo aj novelu Trestného zákona a novelu Trestného poriadku od SaS.

Pri návrhu novely zákona o priestupkoch sa SaS inšpirovala právnou úpravou z Českej republiky. Novelou Trestného zákona chceli zase opoziční poslanci zo SaS znížiť hranice výšky škôd, ktoré sa podľa nich vládnou novelou trestných kódexov stali neprimerane vysoké. Strana navrhovala stanoviť hranicu výšky malej škody na sumu prevyšujúcu 500 eur. Ďalej chcela stanoviť hranicu väčšej škody na sumu prevyšujúcu 5000 eur, značnej škody na sumu prevyšujúcu 50-tisíc eur, škody veľkého rozsahu na sumu prevyšujúcu 250-tisíc eur a hranicu škody mimoriadneho rozsahu na sumu prevyšujúcu milión eur.

Poslanci za SaS chceli meniť aj Trestný poriadok. Reagujú tak na situáciu, keď minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušil jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní. Novelou Trestného poriadku chcela SaS umožniť rozhodnúť o odklade alebo prerušení výkonu rozhodnutia, proti ktorému podal minister spravodlivosti alebo generálny prokurátor dovolanie, len súdu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok