Utorková etapa Valného zhromaždenia sa skončila. Pred OSN rečnili Biden, Guterres či Erdogan

včera 08:45 , Aktualizované: včera 19:40

V utorok (24. 9.) sa v New Yorku začalo 79. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, na ktorom okrem iných vystúpili generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres i prezident USA Joe Biden.

OSN
Foto: TASR/AP

Valné zhromaždenie sa začalo prejavom Guterresa, ktorý prednesol správu o činnosti OSN. Medzi ďalšími rečníkmi, ktorí v utorok vystúpili prezident Joe Biden a hlavy štátov Brazílie a Argentíny Luiz Inácio Lula da Silva a Javier Milei.

Významní rečníci a dôležité témy

Zasadnutie Valného zhromaždenia, ktoré je každoročne aj príležitosťou na sériu stretnutí hláv vlád a štátov popri hlavnom zasadnutí, sa skončí v pondelok (30. 9.).

Americký prezident Joe Biden vo svojom prejave zdôraznil potrebu pokračovať v podpore Ukrajiny proti ruskej agresii a varoval pred rizikom, že svet odvráti zrak od pretrvávajúcej vojny. Biden uistil, že Spojené štáty nepoľavia v podpore Ukrajiny, a vyzval na dosiahnutie „spravodlivého a trvalého mieru“. Odpovedal tým na neistotu ohľadom budúcej americkej politiky, ktorú môžu ovplyvniť blížiace sa prezidentské voľby v USA.

Vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN okrem vojny na Ukrajine vyjadril aj ku konfliktu v Pásme Gazy. Vyzval na dosiahnutie prímeria medzi Izraelom a teroristickým hnutím Hamas, ako aj na ukončenie takmer rok trvajúcej vojny v Gaze.

Biden zdôraznil potrebu ukončiť utrpenie v regióne a oslobodiť Gazu zo zovretia Hamasu, pričom pripomenul, že je čas, aby strany dokončili podmienky prímeria, zabezpečili návrat rukojemníkov a obnovili bezpečnosť pre Izrael i Gazu.

Zároveň apeloval na diplomatické riešenie eskalujúceho konfliktu medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh, zdôrazňujúc, že vojna nie je v záujme nikoho a diplomacia je jedinou cestou k trvalej bezpečnosti.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva obhajoval plán svojej krajiny na mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré by nevyžadovali stiahnutie ruských vojsk. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však tento návrh už skôr odmietol.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa zameral na konflikt v Pásme Gazy, kde kritizoval Izrael za údajné páchanie genocídy. Erdogan obvinil OSN z nefunkčnosti a vyhlásil, že západné hodnoty a ľudské práva umierajú spolu s ľuďmi v Gaze. Turecko tiež vyjadrilo podporu Libanonu, ktorý čelí izraelským útokom miereným na militantné hnutie Hizballáh.

Pozrite si vstup kolegu Tomáša Verníčka z Valného zhromaždenia OSN:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok