Na západonílsku horúčku, ktorú šíria komáre, neexistuje liečba. Vakcína pre kone je pritom k dispozícii už 20 rokov

24.9.2024 05:45

Západonílska horúčka môže v niektorých prípadoch viesť k závažným neurologickým následkom. Na jej liečbu však dlhodobo neexistuje žiadna vakcína ani účinný liek.

komár
Foto: Profimedia/york010

Čo je západonílska horúčka?

Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR, západonílska horúčka je akútne, chrípke podobné, horúčkovité ochorenie spôsobené West Nile vírusom. Tento vírus bol prvýkrát identifikovaný v Ugande v roku 1937. Človek sa ním dokáže infikovať, keď ho poštípe komár - komáre sa nakazia vírusom, keď sajú krv z infikovaných vtákov, a potom ho prenesú na človeka.

Približne u 80 % infikovaných prebieha toto ochorenie bez symptómov, v niektorých prípadoch však dokáže viesť k zápalu mozgu a mozgových blán či k poškodeniam nervového systému, pričom ťažké prípady môžu mať za následok celoživotné postihnutie.

Zanedbávané ochorenie

Podľa informácií BBC sú pri tomto ochorení obzvlášť zraniteľní ľudia, ktorí majú nejakým spôsobom oslabenú imunitu, sú starší ako 60 rokov alebo majú cukrovku či hypertenziu (vysoký krvý tlak).

Kristy Murrayová, profesorka pediatrie na Emoryho univerzite v americkom štáte Georgia, ktorá skúma západonílsku horúčku už takmer 20 rokov, tvrdí, že ide o naozaj zanedbávané ochorenie. Murrayová totiž dlhé roky sleduje pacientov trpiacich ťažkými prípadmi západonílskej horúčky a vzniknutý zápal môže spôsobiť poškodenie mozgu, ktoré sa dá prirovnať tomu u pacientov s traumatickými poraneniami.

„Približne 10 % pacientov so závažným ochorením zomrie na akútnu infekciu a približne 70 až 80 % z nich má dlhodobé neurologické následky,“ tvrdí Murrayová. „U tých, ktorí prežijú, sa to nemusí nevyhnutne zlepšiť, často sa to zhorší. Ľudia uvádzajú depresie, zmeny osobnosti a podobne,“ dodáva.

Je možná liečba?

Toto ochorenie existuje už desaťročia, no v súčasnosti stále neexistuje žiadna špecifická liečba západonílskej horúčky. K dispozícii aktuálne nie je ani účinná vakcína. Podľa ÚVZ je prevencia založená predovšetkým na ochrane pred poštípaním komárom (používanie repelentu, nosenie dlhých rukávov, nohavíc a ponožiek, namontovanie sieťok na okná a dvere).

Medzi hostiteľov, ktorých vírus infikuje, patria okrem ľudí aj kone. Iróniou je, že pre kone sú k dispozícii bezpečné a veľmi účinné vakcíny už 20 rokov.

V rokoch 2004 až 2016 sa v Amerike uskutočnilo deväť klinických skúšok vakcín proti západonílskej horúčke. Hoci všetky boli dobre tolerované a vyvolali imunitnú odpoveď, žiadna z nich nepostúpila do tretej fázy, ktorá je kľúčová pre schválenie vakcíny a testovanie jej účinnosti.

Šírenie západonílskej horúčky

V súčasnosti rastú obavy, že epidémie západonílskej horúčky na celom svete budú v dôsledku klimatických zmien častejšie. Podľa BBC viaceré štúdie ukázali, že vyššie teploty môžu urýchliť vývoj komárov, počet uštipnutí a inkubáciu vírusu v komároch. 

Pozrite si reportáž zo 14. septembra 2024 o prichádzajúcich inváziách komárov po záplavách.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok