Hygienici a vedci si vzali komáre pod drobnohľad. Skúmajú prenášanie exotických chorôb na Slovensku

26.8.2024 15:25

Meniaca sa klíma spôsobuje, že na Slovensku sa vyskytujú komáre, ktoré prenášajú doposiaľ nezvyčajné choroby. SAV spustila projekt, ktorý túto situáciu monitoruje.

komár, pasca na komáre.jpg
Foto: TASR/František Iván, ÚVZSR

Hygienici a vedci z Úradu verejného zdravotníctva SR spolu s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied (BMC SAV) spustili projekt, v rámci ktorého skúmajú, či slovenské komáre môžu prenášať vírusy, ktoré spôsobujú západonílsku horúčku a menej známy vírus Usutu. Úrad verejného zdravotníctva o tom informuje v tlačovej správe.

Tento výskum je na Slovensku prvým svojho druhu a prebieha na celom území. Vedci sa zameriavajú na to, ako sú slovenské komáre schopné prenášať tieto vírusy na ľudí.

„Monitorovanie prítomnosti vírusov západonílskej horúčky a Usutu v komároch je dôležité na zlepšenie diagnostiky ochorení spôsobených týmito vírusmi. Regionálne úrady verejného zdravotníctva sa prostredníctvom spomenutého monitorovania dozvedia, či sa v ich územnej pôsobnosti vyskytujú komáre infikované danými vírusmi, ktoré môžu ďalej prenášať na ľudí. Následne tak môžu upozorniť lekárov, aby pri diagnostike mysleli aj na tieto ochorenia,“ vysvetlila Tatiana Červeňová, hlavná hygienička SR.

Vedci zatiaľ zachytili prítomnosť vírusu Usutu v niekoľkých mestách, vrátane Košíc, Dunajskej Stredy, Levíc a Svidníka. Podľa doktorky Viktórie Čabanovej z Virologického ústavu BMC SAV však netreba panikáriť, pretože väčšina infekcií prebieha bez príznakov. Závažnejšie prípady sa objavujú len u veľmi malého percenta infikovaných ľudí.

Riziko sa zvyšuje

Prečo je tento výskum taký dôležitý? S otepľovaním klímy sa totiž do našich končín môžu dostať aj nové druhy komárov, ktoré môžu prenášať exotické choroby, s ktorými sa u nás zatiaľ veľmi nestretávame. Jedným z takýchto komárov je aj komár tigrovaný, ktorého prítomnosť na Slovensku už bola potvrdená. Preto je podľa Červeňovej dôležité, aby sme na takúto možnosť boli pripravení a vedeli na ňu včas zareagovať.

Monitorovanie prebieha prostredníctvom špeciálnych lapačov komárov, ktoré vedci navrhli v BMC SAV. Na území celého Slovenska ich umiestnili na 36 miestach.

V lapačoch sú karty napustené medom, ktoré priťahujú gravidné samičky komárov – tie totiž už sali krv a je u nich väčšia pravdepodobnosť, že sú infikované. Komáre v lapačoch zanechajú svoje nukleové kyseliny (DNA, RNA), ktoré potom vedci analyzujú, aby zistili, či obsahujú vírusy.

Výsledky monitorovania dostanú regionálne úrady verejného zdravotníctva a Národná transfúzna služba do dvoch týždňov. Zatiaľ sa na Slovensku zaznamenali tri prípady západonílskej horúčky, z toho jeden prípad prenosu vírusu bol priamo zo Slovenska.

Nie sú príliš nebezpečné

Západonílsku horúčku spôsobuje vírus, ktorý prenášajú najčastejšie komáre z rodu Culex. Ľudia sa nakazia po uštipnutí infikovaným komárom. Väčšina ľudí však o infekcii ani nevie, pretože prebieha bez príznakov.

U menšej časti infikovaných sa objavia príznaky podobné chrípke, no len veľmi malé percento pacientov môže mať vážnejšie komplikácie, ako napríklad zápal mozgu.

Podobne aj vírus Usutu, ktorý taktiež prenášajú komáre, je väčšinou bez príznakov. Ak sa však príznaky objavia, najčastejšie ide o miernu horúčku či vyrážky. U starších a oslabených ľudí sa môže vo výnimočných prípadoch vyskytnúť zápal mozgu.

Pozrite si aj reportáž o rizikách spojených s premnožením komárov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok