Vedci sterilizujú komáre tigrované, ktoré sa vyskytujú aj na Slovenku. Chcú tak zabrániť šíreniu chorôb

2.8.2024 05:00

V laboratóriu v španielskej Valencii vedci chovajú a sterilizujú tisíce samčekov komárov tigrovaných. Vedci sa tak snažia obmedziť šírenie horúčky dengue a iných chorôb prenášaných komármi, ktorých počet narastá v dôsledku klimatickej zmeny. Informuje o tom agentúra Reuters.

komár tigrovaný
Foto: Profimedia

Centrum pre biologickú kontrolu škodcov vo Valencii, vypúšťa každý týždeň približne 45-tisíc sterilizovaných samčekov, aby sa mohli páriť so samičkami, ktorých bodnutie prenáša choroby medzi ľuďmi. Takýmto spôsobom môže dôjsť k zníženiu celkovej populácie komárov.

"Je to druh, ktorý sa so zmenou klímy stáva čoraz rozšírenejším. Prostredie pre jeho vývoj je v priebehu roka priaznivé počas dlhšieho obdobia a jeho populácie sa neustále zvyšujú," povedal Vicente Dalmau z oddelenia zdravotníctva v regióne Valencia, odkiaľ pochádzajú vzorky na rozmnožovanie. Vedci tam pomocou žiarenia sterilizujú samčekov v larválnom štádiu.

Komáre tigrované

Sterilizačné techniky sa používajú aj v iných častiach sveta, v prípade tohto laboratória v Európe sa má znížiť ohrozenie chorobami prenášanými inváznymi komármi tigrovanými, ako sú horúčka dengue, zika a chikungunya. Komár tigrovaný (Aedes albopictus) sa šíri v celej Európe a v súčasnosti má sebestačné populácie v 13 krajinách vrátane Španielska.

Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) rastie počet ohnísk horúčky dengue  a západonílskeho vírusu v Európe.

Svetová zdravotnícka organizácia minulý rok oznámila, že počet prípadov horúčky dengue celosvetovo narastá a od roku 2000 sa počet hlásených prípadov zvýšil osemnásobne. V roku 2022 bolo 4,2 milióna prípadov. Predpokladá sa, že za rýchlejšie množenie komárov môže teplejšie podnebie.

Pozrite si reportáž z 9. júla 2024 o tom, že Devín trpí kalamitou komárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok