Aj keby sa udomácnil, nie je dôvod na paniku, hovorí odborník. Komár tigrovaný bol u nás už pred desiatimi rokmi

4.7.2024 16:00

Invázny ázijský komár tigrovaný sa prvýkrát na Slovensku našiel pred viac ako desiatimi rokmi v Košiciach. Udomácnený je v rôznych južných a západných štátoch Európy. Vyskytuje sa napríklad v Rakúsku, Maďarsku či Švajčiarsku. Priblížil to mikrobiológ a parazitológ Nasir Jalili pôsobiaci na Lekárskej fakulte Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

komár tigrovaný
Foto: X/Dr Erica McAlister

Netreba panikáriť

"Aj keby sa tento druh komára u nás udomácnil, zatiaľ nie je dôvod na paniku," podotkol vedec. Uviedol, že kalamitné druhy komárov, ktoré sú na Slovensku namnožené v posledných týždňoch, môžu prenášať napríklad vírus ťahyňa.

"Vírusy sa musia nachádzať v krvi ľudí v štádiu virémie. V budúcnosti s otepľovaním klímy bude riziko aj takýchto arbovírusových nákaz," ozrejmil Jalili. Zároveň podotkol, že napríklad Západonílsky vírus prenášajú komáre, ktoré sa na Slovensku vyskytujú už dávno.

Pozrite si reportáž o komárovi tigrovanom v Bratislave:

V Bratislave aj v Košiciach

Invázny ázijský komár tigrovaný si vytvoril v Bratislave lokálnu populáciu. V bratislavskom Ružinove, kde ho vlani zaznamenali, dokázal podľa prvých výsledkov monitoringu prezimovať a usídlil sa tam.

Komár tigrovaný sa rozšíril z Ázie do celého sveta prostredníctvom dovozu tovaru, napríklad pneumatík. Prenáša 22 rôznych vírusov vrátane exotických vírusov dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica.

V tomto roku tiež prvýkrát v Košiciach potvrdili invázny druh komára Aedes japonicus japonicus pochádzajúci z Japonska, Kórey, Číny a východných oblastí Ruska. Samičky komára ručne odchytili v Čermeľskom údolí aj v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (ÚVLF) počas teplotne nadpriemerných mesiacov február a marec.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok