Kamenický sa vyhol odpovedi, ako veľmi Slováci pocítia konsolidáciu. Stále budeme hospodáriť na dlh, zhodnotil ekonóm

dnes 11:56 , Aktualizované: dnes 13:13

V prvej časti relácie V politike boli hosťami minister financií Ladislav Kamenický a ekonóm z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

V politike Kamenický
Foto: ta3/Eva Famá

Čo si myslí ekonóm?

Ekonóm povedal, že najpozitívnejšou správou je, že sa vôbec pristúpilo k ozdravovaniu verejných financií. Hovorí, že balíček nie je príliš malý, ani príliš veľký a možno má aj miernu rezervu, keďže konsolidácia má pokračovať aj ďalšie roky, no o niečo pomalšie.

„Stále to ale neznamená úplné ozdravenie verejných financií. Tento rok deficit bude asi 8 miliárd eur, budúci rok asi 6 miliárd. Stále budeme ďalej hospodáriť na dlh,“ okomentoval.

Hovorí, že nie je rozumné spraviť vyrovnaný rozpočet z roka na rok, to by znamenalo drastické spomalenie ekonomiky, prepúšťanie, nárast nezamestnanosti a vysokú infláciu. Tvrdí, že mnohé z opatrení, ktoré ešte len prídu, nie je ľahké pripraviť, preto sme ich zrejme zatiaľ nevideli. Napríklad daň z nehnuteľností.

Vysvetlil, že ak konsolidáciu rozložíme na šesť alebo sedem rokov, veľkosť toho, čo pripadá na rok 2024, je viac-menej primeraná. Väčšina opatrení má teda dlhodobý charakter.

Vyššiu DPH na knihy možno prehodnotí

Kamenický s ním súhlasil, že zníženie deficitu sa nedá urobiť za rok. „Vláda má jasný plán, ako vyviesť Slovensko z marazmu. Ideme postupne znižovať deficit. Zoškrtať sedem miliárd sa nedá, pretože by sme znefunkčnili štát,“ ozrejmil minister s tým, že dosiahnuť dohadu bolo mimoriadne ťažké. Nebráni sa však potrebným úpravám.

Doplnil, že je taktiež nutné implementovať plán boja s daňovými únikmi, ktorý by chcel predstaviť v najbližších týždňoch.

Vyjadril sa tiež, že o vyššej DPH na knihy sa dá ešte diskutovať. O niektorých tovaroch, ktorým vyskočí DPH na 23 percent, sa podľa neho budú ešte v koalícii rozprávať. Zároveň sa opäť ohradil voči kritike na svoju adresu, jeho slová vraj boli dezinterpretované. „Z tohto bola veľká bublina. Ja som povedal, že knihy kupujú väčšinou bohatší ľudia, ja som nepovedal, že bohatší si ich nekupujú," bránil sa.

Pozrite si celú časť relácie V politike. V druhej časti diskutovali Andrej Danko (predseda SNS) a Tomáš Valášek (podpredseda PS).

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok