Kamenický sa vyhol odpovedi, ako veľmi Slováci pocítia konsolidáciu. Stále budeme hospodáriť na dlh, zhodnotil ekonóm

dnes 11:56 , Aktualizované: dnes 13:13

V prvej časti relácie V politike boli hosťami minister financií Ladislav Kamenický a ekonóm z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Martin Šuster. Zhrnuli sme pre vás to najpodstatnejšie.

V politike Kamenický
Foto: ta3/Eva Famá

Kamenický obhajoval konsolidáciu

Vláda pripravila konsolidačný balíček v objeme 2,7 miliardy eur. Štát ide šetriť a na vláde diskutovali o tom, že by sa dalo ušetriť na personálnych výdavkoch, a to až 10 percent, čo do kasy prinesie asi 140 miliónov eur ročne. „Hovoríme o prepustení asi 5 000 zamestnancov, primárne pôjde o úradníkov,“ oznámil minister financií.

„My sme konsolidačný balík poňali tak, že chceme, aby tu bola solidarita medzi bohatými a chudobnejšími a medzi veľkými firmami a malými firmami. Samozrejme, musíme šetriť aj na štáte,“ upokojil, keďže po oznámení ozdravného balíčka sa zdvihla vlna kritiky.

Kamenický tvrdí, že mnohí nechápu, čo je to konsolidácia. Všetci si podľa neho myslia, že to znamená znižovanie daní a zvyšovanie príjmov obyvateľov. Ukázal graf, že počas poslednej vlády narástol dlh o 24 miliárd eur. „Je to asi päťnásobná rýchlosť zvyšovania zadlženia od vzniku Slovenskej republiky,“ porovnal.

Nechce dopustiť grécku cestu

Financmajster ukázal aj tabuľku a vymenúval, ako klesne DPH vybraných potravín, elektriny, učebníc či liekov. „Toto je presný opak konsolidácie. Toto je sociálny zmier,“ vyhlásil.

„Nedostaneme sa na grécku cestu. Sme zodpovední, chceme zabrániť takémuto scenáru,“ vyhlásil, no niekoľkokrát sa vyhol odpovedi na otázku, ako peňaženky Slovákov pocítia konsolidačné opatrenia. „Všetci to pocítia o toľko, koľko tu moji predchodcovia v minulosti rozhajdákali,“ povedal Kamenický.

Bývalým vládam vyčítal výdavky na celoplošné testovania (780 miliónov eur) a na nákupy príliš veľkého množstva vakcín proti covidu, ktoré exspirovali (100 miliónov eur).

Uviedol, že budú robiť všetko pre to, aby sa reťazce správali seriózne a ceny klesli. Bývalým vládam vyčíta, že počas ich vládnutia cena potravín stúpala o 20 percent. „Musíme robiť maximum pre to, aby cena potravín išla dole,“ prisľúbil. Privítal by príchod nového obchodného reťazca. Súčasné sa podľa neho bránia tomu, aby sa dali porovnávať ceny ich produktov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok