Zverejnili dôvody, prečo odvolali Mazáka. Na letenkách vraj minul tisíce, no hlavná výčitka chýba

Už je to niekoľko mesiacov od odvolania Jána Mazáka z čela Súdnej rady SR. Dôvodom mali byť najmä podozrenia členov rady, že Mazák lustroval sudcov. Nová dôvodová správa o takomto pochybení však nehovorí.

ján mazák.jpg
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Členovia Súdnej rady SR odvolali v apríli tohto roka Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Za návrh na jeho odvolanie hlasovalo na utorkovom zasadnutí desať členov Súdnej rady, dvaja sa hlasovania zdržali, nikto nebol proti, štyria nehlasovali. Na odvolanie bolo potrebných minimálne desať hlasov.

Pod návrh na odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR sa podpísali jej členovia Marcela Kosová, Peter Šamko, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Marián Fečík, Ludmila Joanidisová a Martin Bezák.

V tom čase argumentovali hrubým zneužitím funkcie na neoprávnené zbieranie informácií voči sudcom. Práve údajné lustrovanie sudcov bolo hlavným argumentom členov rady, a zároveň dôvodom, ktorý médiá najčastejšie citovali.

Mazák chcel odvolávanie pôvodne riešiť na májovom zasadnutí, zdôrazňoval, že má právo sa k nemu v primeranej lehote vyjadriť. Na rozprave a ani hlasovaní o návrhu na jeho odvolanie sa preto nezúčastnil.

Tvrdil, že je mu kladené za vinu niečo, čo je plne v jeho kompetencii. Prípad podal na Ústavný súd SR, ten však sťažnosť zamietol.

Prečo ho teda odvolali?

Súčasná predsedníčka súdnej rady Marcela Kosová zverejnila správu hovoriacu o dôvodoch, pre ktoré bol Mazák odvolaný, resp. ktoré k jeho odvolaniu prispeli. Jej celé znenie si môžete prečítať tu.

Zaujímavosťou pritom je, že často skloňované lustrovanie sudcov v správe o zistených pochybeniach spomenuté nie je.

Redakcia ta3 pre vás zhrnula dôvody, pre ktoré Mazáka odvolali.

Poradca pre podania

Ako prvý dôvod správa uvádza, že Ján Mazák zverejnil materiál nazvaný „Podania na Súdnu radu Slovenskej republiky /Poradca/“ na webe súdnej rady. Tento dokument nebol schválený členmi súdnej rady a obsahoval výklad týkajúci sa disciplinárnych návrhov.

Vytvorenie uznesení bez hlasovania

Mazák v prípadoch, keď navrhované uznesenia v personálnych otázkach neprešli hlasovaním, vytvoril tzv. „negatívne uznesenia“. Tieto uznesenia neboli schválené radou, ale boli zaslané napríklad ministrovi spravodlivosti. Tento postup bol kritizovaný, pretože podľa Ústavy SR je na prijatie uznesenia súdnej rady potrebná nadpolovičná väčšina členov rady.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok