Potýčka sudcovskej elity má dohru. Klimentovi hrozí preradenie na nižší súd alebo krátenie platu

18.9.2024 18:57

Sudca Kliment pred disciplinárkou. Obľúbený terč premiéra Fica sa vraj nesprával tak ako sa na sudcu patrí. Na parkovisku pred Najvyšším súdom sa dostal do potýčky s kolegom. Hrozí mu preradenie na nižší súd alebo krátenie platu. Kliment tvrdí, že ide o revanš za jeho kritiku pomerov v justícii.

Sudca Kliment na Najvyššom súde rozhodoval kauzu Cervanová, nástenkový tender aj viaceré kauzy Smeru. Sudca Paluda zas pojednával prípad vraždy Jána Kuciaka. Vlani v októbri sa ale elita justície pozabudla a obaja sa dostali do konfliktu na verejnosti.

Incident zachytili aj kamery. Obaja sudcovia sa zjavne ponáhľali do práce. Kým Paluda púšťal chodkyňu, Kliment prišiel k rampe a čakal na jej otvorenie. Následne ho kolega z pravej strany obehol a prišlo k stretu áut. Tým sa to ale neskončilo

Paluda sa na Klimenta sťažoval sudcovskej rade Najvyššieho súdu. Tá na neho podala disciplinárny návrh, ku ktorému sa pridal aj predseda Šikuta. Pre Klimenta žiadajú prísny trest - preradenie na nižší súd, v lepšom prípade krátenie platu o polovicu na jeden rok.

Kliment si totiž nedáva servítku pred ústa. Ako člen Súdnej rady aj sudca Najvyššieho súdu otvorene kritizoval pomery v justícii. Preto vraj pred disciplinárkou skončil len on, a nie aj kolega Paluda.

Sudca Paluda sa k incidentu vyjadriť nechcel. Urobí tak až na pojednávaní v októbri. Kliment, na ktorého často útočí premiér Fico a jeho ľudia, má na krku aj disciplinárku od ministra spravodlivosti za jeho rozhodovanie o väzbe pre advokáta Paru.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok