Zverejnili dôvody, prečo odvolali Mazáka. Na letenkách vraj minul tisíce, no hlavná výčitka chýba

včera 11:50

Už je to niekoľko mesiacov od odvolania Jána Mazáka z čela Súdnej rady SR. Dôvodom mali byť najmä podozrenia členov rady, že Mazák lustroval sudcov. Nová dôvodová správa o takomto pochybení však nehovorí.

ján mazák.jpg
Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Preplácanie leteniek

Mazák si nechal preplácať letenky za lety medzi Viedňou, Košicami a Luxemburgom, kde mal údajne trvalé bydlisko. V rokoch 2020 – 2024 mu boli preplatené letenky v celkovej sume 15 200,49 eura. Kritika sa týka toho, že Mazák mal dva trvalé pobyty (Košice a Luxemburg), čo je v rozpore s právnym výkladom trvalého pobytu, a zároveň toho, že na preplácanie týchto leteniek neexistuje v zákone podklad.

Mazákovi boli počas výkonu funkcie poskytované viaceré výhody, ako bezplatný byt, služobné vozidlo so šoférom a preplácanie telefonických nákladov, no neexistuje právny základ na preplácanie leteniek na cesty medzi jeho bydliskami.

Prípadné porušenie zákona a nariadení súvisiacich so súdnou radou

Ján Mazák ako bývalý predseda Súdnej rady Slovenskej republiky bol zodpovedný za viacero rozhodnutí a opatrení, ktoré mali byť v rozpore so zákonmi a internými predpismi súdnej rady.

Jedným z prípadov bola redukcia prístupov k utajovaným skutočnostiam, pričom oprávnenie mali aj zamestnanci, u ktorých to vzhľadom na ich pracovné zaradenie nebolo potrebné. To viedlo k revízii týchto oprávnení na nevyhnutné minimum od 1. septembra 2024.

Organizačné opatrenia súdnej rady a ich spochybnenie

V roku 2022 bývalý predseda súdnej rady Ján Mazák a podpredseda Ján Gandžala spoločne prijali rozhodnutie o organizovaní zasadnutí súdnej rady tak, aby rokovacie dni končili povinne o 17:00 hod. Kritika sa zamerala na to, že takéto opatrenie nemá právny základ v zákone, a nie je zrejmé, na základe čoho bolo vydané "spoločne".

Zákon jasne hovorí, že v prípade neprítomnosti predsedu môže byť jeho zastupovanie delegované podpredsedovi, avšak spoločne mali rozhodovať buď jeden, alebo druhý, nie obaja. Opatrenie bolo neskôr zrušené.

Zastavenie preverovania uchádzačky na funkciu predsedníčky súdu v rozpore so zákonom

Dňa 30. marca 2023 Ján Mazák dostal žiadosť o preverenie majetkových pomerov úspešných uchádzačov o funkciu predsedu súdu. Napriek tomu, že kandidátka Tatiana Zapletajová svoju kandidatúru stiahla, podľa zákona mala byť kontrola dokončená.

Ján Mazák však 16. júna 2023 emailom nariadil, že spis má byť ukončený, čím došlo k porušeniu zákonných predpisov. Kontrola teda neprešla súdnou radou, čo viedlo k nezákonnému ukončeniu procesu.

Porušenie pravidiel náhodného prideľovania a pokyny Jána Mazáka

Mazák vydal v decembri 2023 pokyny č. 2 a 3, ktorými pozastavil náhodné prideľovanie kandidátov na sudcov a ďalšie funkcie z dôvodu neúplného obsadenia kontrolných komisií. Tieto pokyny boli v rozpore s rokovacím poriadkom kontrolných komisií Súdnej rady. Pokyny tiež ovplyvnili prideľovanie majetkových priznaní sudcov a preverovanie ich majetkových prírastkov.

Pozrite si archívnu reportáž o odvolaní Jána Mazáka:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok