Izrael aktivoval výbušniny v pageroch v Libanone skôr, ako plánoval. Netanjahu sa bál odhalenia útoku

včera 13:55

Izrael sa rozhodol aktivovať výbušniny v pageroch členov Hizballáhu skôr, ako pôvodne zamýšľal. Dôvodom boli obavy, že libanonské militantné hnutie plán tajnej operácie odhalí.

Libanon
Foto: TASR/AP

S odvolaním sa na troch amerických predstaviteľov to dnes napísal spravodajský server Axios.

Teraz, alebo nikdy

"Bol to moment rozhodnutia: Teraz, alebo nikdy," povedal nemenovaný americký činiteľ, keď popisoval, ako Izrael Spojeným štátom zdôvodnil načasovanie útoku.

Niekdajší oficiálny predstaviteľ Izraela oboznámený s operáciou servera povedal, že izraelským tajným službám sa podarilo podstrčiť členom Hizballáhu pagery s inštalovanými výbušninami. Ich aktivácia potom mala byť prekvapujúcim úvodným úderom v plánovanej širšej vojne proti Hizballáhu v snahe toto Iránom podporované šiitské hnutie ochromiť.

Počas uplynulých dní sa ale Izrael začal obávať, že Hizballáh tento plán odhalí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jeho ministri a šéfovia armády a tajných služieb sa preto rozhodli plán spustiť ihneď a neriskovať jeho prezradenie, povedal americký činiteľ.

Izrael sa k utorkovému útoku prostredníctvom pagerov v Libanone oficiálne nevyjadril.

O izraelských obavách, ktoré viedli k rozhodnutiu útok začať, ako prvý informoval blízkovýchodný server Al-Monitor, podľa ktorého pagery nedávno vzbudili podozrenie u dvoch príslušníkov Hizballáhu.

Podľa serveru Axios izraelský minister obrany Joav Galant niekoľko minút pred útokom amerického ministra obrany Lloyda Austina informoval, že Izrael v Libanone štartuje operáciu, ale odmietol oznámiť akékoľvek podrobnosti.

"O tejto operácii sme nevedeli a neboli sme do nej zapojení," povedal v utorok hovorca amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller.

Medzi obeťami je aj osemročné dievča

Stovky pagerov, osobných komunikačných zariadení, explodovali v utorok okolo 15.30 h miestneho času takmer v rovnakom čase na mnohých miestach v Libanone a Sýrii. Zranené pri tom boli takmer 3000 ľudí a najmenej deväť osôb, vrátane osemročného dievčaťa, zomrelo. Medzi zranenými je aj iránsky veľvyslanec v Libanone.

Hizballáh je spojencom Iránu a palestínskej teroristickej organizácie Hamas, proti ktorej Izrael od októbra vedie vojnu v Gaze. Tú rozpútal Hamas vlani 7. októbra útokom na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili na 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších 251 uniesli ako rukojemníkov. Vojna v Pásme Gazy si podľa tamojších úradov ovládaných Hamásom vyžiadala vyše 41-tisíc palestínskych obetí. Od vypuknutia vojny v Gaze sa prudko vyostrili tiež cezhraničné strety medzi Hizballáhom a Izraelom.

Pozrite si rozhovor s redaktorom ta3 o situácii v Libanone:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok