Pagery, ktoré vybuchli v Libanone, vraj pochádzali z Maďarska. Vyrobiť ich mala budapeštianska firma

včera 10:21

Komunikačné zariadenia, ktoré v utorok vybuchovali v Libanone, mala vyrobiť maďarská firma. Pagery síce niesli taiwanskú značku, tá však zapojenie do incidentu odmieta. Oprávnenie vraj dala spoločnosti z Budapešti.

sanitka libanon.jpg
Foto: TASR/AP/Hassan Ammar

Taiwanská firma Gold Apollo tvrdí, že pagery, ktoré v utorok v Libanone zabili najmenej deväť ľudí a takmer 3000 osôb zranili, vyrobila firma BAC Consulting so sídlom v Budapešti.

Gold Apollo dnes podľa agentúry AP uviedla, že mala s touto maďarskou spoločnosťou zmluvu, ktorá ju oprávňovala používať jej značku.

„Na základe dohody o spolupráci sme dali oprávnenie firme BAC používať našu obchodnú značku na predaj výrobkov v určených regiónoch, ale za dizajn a výrobu produktov nesie výlučnú zodpovednosť spoločnosť BAC,“ uviedla Gold Apollo vo vyhlásení.

Jej vedenie dnes tiež novinárom podľa AP povedalo, že táto zmluva trvala predchádzajúce tri roky a umožňovala aj výrobu pagerov. BAC Consulting je podľa svojich internetových stránok poradenská firma.

Čo sa stalo?

Stovky pagerov, osobných komunikačných zariadení, explodovali podľa Reuters v utorok okolo 15:30 h miestneho času takmer v rovnakom čase na južnom predmestí Bejrútu, ktoré je baštou šiitského hnutia Hizballáh, a v údolí Bikáa východne od libanonskej metropoly.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov uviedla, že explózie boli počuť v Bejrúte aj hodinu po udalosti. Na sociálnych sieťach sa objavili zábery výbuchov v obchodoch, na trhoviskách či na uliciach.

Denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na nemenovaný zdroj napísal, že pagery vyzváňali niekoľko sekúnd, kým explodovali. Zranených bolo približne 3 000 ľudí a najmenej deväť osôb, vrátane osemročného dievčatka, podľa AP zomrelo.

Medzi zranenými je aj iránsky veľvyslanec v Libanone, ktorý pri výbuchu prišiel o oko a druhé oko má vážne zranené, napísal dnes server The Times of Israel (ToI).

Libanonské ministerstvo zahraničia aj Hizballáh pripísali akciu Izraelu, ktorý to ako zvyčajne nekomentoval.

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh by sa mal k udalosti vyjadriť vo štvrtok popoludní, napísala dnes agentúra AFP.

Konflikt trvá už desaťročia

Libanonské hnutie Hizballáh bojuje s Izraelom už niekoľko desiatok rokov, viedli spolu dve vojny, naposledy v roku 2006. V posledných rokoch sa sporadicky ostreľovali cez hranicu, ale od vlaňajšieho októbra, keď začala vojna v palestínskom Pásme Gazy, vykonáva letecké útoky každý deň.

Hizballáh je spojencom Iránu a teroristického hnutia Hamas, s ktorým Izrael od októbra vedie vojnu v Gaze. Tú začal Hamas teroristickým útokom na Izrael, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili 1 200 ľudí, väčšinou civilistov. Vojna v Pásme Gazy si podľa tamojších úradov ovládaných Hamásom vyžiadala najmenej 41 250 palestínskych obetí, rovnako väčšinou z radov civilistov.

Pozrite si utorňajšiu reportáž o výbuchu pagerov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok