Výbuchy pagerov v Libanone zabili deviatich ľudí a zranili tisíce. Viaceré zdroje potvrdili, že za útokom stojí Izrael

včera 08:21

Izrael ukryl výbušný materiál do pagerov, ktoré si pred niekoľkými mesiacmi u taiwanského výrobcu Gold Apollo objednalo libanonské militantné hnutie Hizballáh. S odvolaním sa na nemenovaných amerických a ďalších predstaviteľov to napísal denník The New York Times (NYT).

Libanon Pager výbuch
Foto: TASR/AP

Taiwanská spoločnosť ale následne uviedla, že pagery nevyrobila. Vysokopostavený zdroj libanonských bezpečnostných zložiek agentúre Reuters povedal, že za explóziami stála izraelská tajná služba Mossad.

Deväť obetí a tisíce zranených

Tisíce pagerov, osobných komunikačných zariadení, v Libanone explodovali v utorok, pričom zabili najmenej deväť ľudí, medzi nimi aj osemročné dievča, a na 2750 zranili. Pagery podľa Reuters využívali príslušníci libanonského militantného hnutia Hizballáh, vrátane jeho bojovníkov i zdravotníkov.

Libanonská vláda aj Hizballáh už skôr prisúdili útok Izraelu. Ten záležitosť nekomentoval.

Pagery vyrobené na Taiwane spoločnosťou Gold Apollo podľa zdrojov NYT zachytili izraelské tajné služby predtým, ako dorazili do Libanonu. Do každého zariadenia umiestnili výbušninu vážiacu niekoľko desiatok gramov a zabudovali doň spínač, ktorým mohli pager na diaľku odpáliť.

Majitelia pagerov v utorok okolo 15.30 h miestneho času (14.30 h SELČ) dostali správu, ktorá zdanlivo pochádzala od Hizballáhu. Namiesto toho ale odpálila výbušninu, povedali NYT dvaja nemenovaní činitelia.

"Výrobok nebol náš. Mal na sebe len našu značku," povedal v stredu skoro ráno šéf Gold Apollo a dodal, že aj jeho firma sa stala obeťou incidentu. Zničené pagery mali na snímkach analyzovaných Reuters nálepky vo formáte zodpovedajúcom Gold Apollo.

Zdroje sprisahanie potvrdili

Agentúre Reuters niekoľko nemenovaných zdrojov oznámilo, že sprisahanie zrejme Izrael pripravoval niekoľko mesiacov. Anonymný libanonský bezpečnostný zdroj potom tiež uviedol, že Hizballáh si objednal 5000 pagerov pri Gold Apollo a dostal ich tento rok na jar.

"Mossad do zariadenia vložil plošný spoj s výbušným materiálom, ktorý prijíma kód. Je veľmi ťažké odhaliť ho akýmkoľvek spôsobom. Dokonca ani žiadnym prístrojom či skenerom," povedal bezpečnostný zdroj agentúre Reuters.

Informácie NYT podľa agentúry AFP podporujú skoršie vyhlásenia niektorých odborníkov, podľa ktorých sa izraelským službám podarilo preniknúť do dodávateľského reťazca Hizballáhu a útok naplánovať. O podobnom scenári s odvolaním sa na svoje zdroje hovorila v utorok tiež stanica Sky News Arabia. Stanica Al-Džazíra s odvolaním sa na libanonský bezpečnostný zdroj uviedla, že k jednotlivým pagerom bolo pripevnených asi 20 gramov trhaviny a že zariadenie bolo dovezené pred piatimi mesiacmi.

Pozrite si rozhovor s naším redaktorom Samuelom Drozdom k téme:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok