Libanonom otriasli výbuchy. Vreckové bomby zranili tisícku ľudí vrátane iránskeho veľvyslanca

17.9.2024 17:16 , Aktualizované: 17.9.2024 22:13

Libanonské šiitské militantné hnutie Hizballáh uviedlo, že vedie "bezpečnostné a vedecké vyšetrovanie" príčin výbuchov pagerov svojich členov, ktoré si v utorok vyžiadali deväť obetí a zranili 3 000 ľudí.

výbuch v libanone.jpg
Foto: TASR/AP/Bassam Masri

Vyše dvesto ľudí je v kritickom stave

Libanonská vláda výbuchy pagerov odsúdila ako "agresiu Izraela", uviedol minister informácií Zijád Makárí.

Z 3 000 zranených je vyše 200 osôb v kritickom stave, uviedlo ministerstvo a vyzvalo všetky nemocnice, aby boli v pohotovosti a prijali pacientov vo vážnom stave. Iránsky veľvyslanec Modžtabá Amání podľa médií utrpel povrchové zranenia a momentálne je na pozorovaní v nemocnici.

Podľa nemenovaných zdrojov agentúry AFP je medzi obeťami aj syn poslanca, ktorý Hizballáh zastupuje v libanonskom parlamente.

Vyzývajú na darovanie krvi

Agentúry uviedli, že nemocnice v Bejrúte, južnom Libanone a ďalších oblastiach vyzvali na darovanie krvi.

Do týchto nemocníc transportovali veľký počet zranených osôb čakajúcich na ošetrenie, z toho niektoré sú vo vážnom stave. Ministerstvo zdravotníctva dodalo, že bežné sú poranenia tváre, brucha a rúk.

Vybuchli po zazvonení

Bezpečnostné zdroje agentúry Reuters analyzovali zábery výbuchov a dospeli k záveru, že v niektorých prípadoch komunikačné zariadenie vybuchlo po tom, ako zazvonilo a jeho majiteľ ho chytil.

Následné výbuchy boli zrejme menšieho rozsahu, uviedla agentúra. Odborníci však špekulujú o tom, čo ich spôsobilo. Podľa jednej teórie explodovala napájacia batéria, podľa inej bola výbušnina vložená priamo do pagera.

Na vine neboli batérie

Podľa denníka The New York Times (NYT) začal Hizballáh vo väčšej miere používať pagery na komunikáciu po vypuknutí vojny v Gaze v októbri minulého roka v snahe zabrániť izraelskému odpočúvaniu a sledovaniu polohy zariadení. Libanonské orgány pripísali súčasné výbuchy Izraelu. Ten však incident doteraz nekomentoval.

Odborníci, s ktorými sa rozprávala agentúra Reuters, boli výbuchmi prekvapení. Viacerí z nich však vyjadrili pochybnosti, že by výbuchy mohli spôsobiť len batérie.

Paul Christensen, odborník na bezpečnosť lítium-iónových batérií na univerzite v Newcastli, uviedol, že rozsah škôd spôsobených výbuchmi pagerov sa pravdepodobne líši od iných prípadov zlyhania batérií v takýchto zariadeniach.

"Hovoríme o relatívne malej batérii, ktorá sa vznieti. Nejde o smrteľný výbuch. Potreboval by som vedieť viac o energetickej hustote batérií, ale moja intuícia mi hovorí, že je to veľmi nepravdepodobné," povedal.

Libanonská organizácia na ochranu digitálnych práv SMEX pre agentúru uviedla, že Izrael mohol využiť slabinu zariadenia a spôsobiť jeho výbuch. Organizácia dodala, že s pagermi sa mohlo manipulovať aj predtým, ako sa dostali k Hizballáhu, a to buď elektronickou úpravou, alebo do nich mohlo byť umiestnené výbušné zariadenie.

Pagery namiesto telefónov

Pagery a iné podobné zariadenia, ktoré boli v posledných rokoch vo svete väčšinou nahradené mobilnými telefónmi, stále používajú niektoré inštitúcie a krajiny pre ich údajne spoľahlivejšie siete.

Podľa agentúry Reuters obrázky zničených pagerov naznačujú, že ich vyrobila taiwanská spoločnosť Gold Apollo. Tá však rovnako ako Hizballáh nereagovala na žiadosť agentúry Reuters o komentár. Tri bezpečnostné zdroje agentúre povedali, že explodoval najnovší model pagera, ktorý Hizballáh získal v posledných mesiacoch.

Pozrite si archívnu reportáž o výpadku elektriny v Libanone z 18. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok