Dôvody na odvolanie Šimečku boli viac než jasné, hovorí Gašpar. Vaši vlastní poslanci sa mi potom ospravedlňovali, oponovala Jaurová

Parlamentom v posledných dňoch otriasa ostrý politický spor. Koalícia v utorok (17. 9.) odvolala opozičného lídra Michala Šimečku z vedenia parlamentu.

20240917- Téma dňa
Foto: ta3

O tom, kto obsadí uvoľnené kreslo podpredsedu NR SR a aký to bude mať vplyv na atmosféru pri schvaľovaní štátneho rozpočtu, diskutovali v relácii Téma dňa predseda výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) a poslankyňa za hnutie Progresívne Slovensko (PS) Zora Jaurová.

Šafáranie progresívcov alebo pomsta za protesty?

Poslanci koaličných strán v utorkovom tajnom hlasovaní odvolali predsedu šéfa Progresívneho Slovenska z funkcie podpredsedu parlamentu.

Jeho stranícka kolegyňa Zora Jaurová hodnotí odvolávanie ako absurdnú frašku, ktorú si poslanci Národnej rady nedovolili ani za čias "mečiarizmu". Najproblematickejším podľa jej slov nebol samotný akt odvolania, ale jeho dôvody.

"Bola som zhrozená z toho, že počas odvolávania Michala Šimečku som nepočula jeden relevantný argument, prečo by mal byť odvolaný, a to považujem za precedens," dodala s tým, že nevie, ako ďaleko bude ešte vláda schopná zájsť.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Celkovo hlasov: 342

Vy demonštrujete, my odvolávame

Gašpar oponoval, že dôvody boli v parlamente veľmi jasne pomenované. Hlavným podnetom na podanie návrhu bolo netransparentné čerpanie financií pre nadácie, v ktorých pôsobia ľudia blízki Šimečkovi.

"Ak opozícia môže využívať všetky dostupné nástroje, ktoré má, vrátane verejného zhromaždenia, pýtam sa, prečo by koalícia nemohla používať obdobné politické nástroje, ak sa domnieva, že dôvody na odvolanie sú," reagoval predseda branno-bezpečnostného výboru s tým, že pri každom vládnom návrhu predložili koaliční poslanci vecné a zrozumiteľné argumenty.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok