Koalícia odvolala Šimečku, traja poslanci za Hlas sa zdržali. Šéf PS reagoval a toto odkazujú ostatné strany

17.9.2024 09:14 , Aktualizované: 17.9.2024 15:06

Koaliční poslanci NR SR odvolali Michala Šimečku z postu podpredsedu. Hlasovanie bolo tajné. Po búrlivej debate v pléne minulý týždeň opozičné kluby vyhlásili, že sa na hlasovaní nezúčastnia. Pred tajnou voľbou odišli z pléna.

Za odvolanie Šimečku z postu podpredsedu hlasovalo 77 poslancov, no jeden hlas bol neplatný. Dokopy návrh prešiel tesnou nadpolovičnou väčšinou.

Predseda Slovenska Igor Matovič na sociálnej sieti Facebook pred tajnou voľbou napísal, že poslanec strany Hlas Roman Malatinec si neprebral lístok k Šimečkovmu odvolávaniu.

Malatinec to potvrdil pre SME. "Hlas by mal robiť svoju politiku a nedať sa vtiahnuť do tohto boja. Sú dôležitejšie problémy, topiaca sa samospráva, nefunkčný fond na podporu umenia a iné," odôvodnil pre denník.

Koaličné kluby majú 79 zákonodarcov a za Šimečkovo odvolanie teda nehlasovali až traja z nich. Zvyšnými dvoma sú Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš.

Reakcia Šimečku na odvolanie

Šimečka sa k odvolaniu ihneď vyjadril. „Tak ma odvolali. Dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia. Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať vyššie platy, naše deti prestanú utekať do zahraničia, do Košíc prídete po diaľnici a aj tá voda z pivníc sa vypumpuje sama,“ povedal líder PS.

Pán Fico, môžete odvolať podpredsedu parlamentu, ale nemôžete odvolať lídra opozície. Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času,“ dodal na záver.

Pozrite si živé vstupy redaktorky Diany Štrusovej počas hlasovania parlamentu:

K odvolaniu Šimečku sa vyjadrili aj politické strany

K odvolaniu Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR sa vyjadrili aj politické strany Kresťanská únia a Za ľudí. „Považujeme to za hrubú neúctu nielen voči samotnej inštitúcii a Ústave SR, ale voči občanom Slovenska, od ktorých vláda dostala mandát vo voľbách. Zotrvanie v tomto provizóriu vnímame ako dehonestovanie ústavných zvyklostí, slušnosti a úcty k vlastnému národu,“ vyhlásila Kresťanská únia.

„Michala Šimečku dnes odvolali z postu podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Dúfam, že už sú všetci čo roky kryli Hlas, dokonale vyliečení z ilúzie, že medzi Hlasom a Smerom je nejaký rozdiel. Mečiarovské praktiky, arogancia, kšefty a žiadny charakter ich dokonale spájajú,“ vyjadrila svoje stanovisko predsedníčka strany ZA ĽUDÍ Veronika Remišová.

Líder opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič si myslí, že opozičné PS bude po odvolaní svojho lídra z funkcie podpredsedu parlamentu silnejšie. Upozornil však na to, že to môže v najbližších parlamentných voľbách uškodiť menším stranám a vládu bude opätovne zostavovať Smer-SD.

„Premiér Robert Fico si dal z PS urobiť svojho hlavného súpera, nie s tým cieľom, aby PS vyhralo budúce voľby, ale preto, aby 'mafia' vyhrala aj budúce voľby. Lebo presný opak je pravdou - čím silnejšie bude PS, čo po tomto odvolávaní určite silnejšie bude, tým je väčšia šanca, že v budúcich voľbách hlasy menších demokratických strán prepadnú, to znamená Fico má väčšiu šancu, že 'mafia' tu bude vládnuť ďalšie desaťročia,“ povedal.

Matovič nespochybňuje, že miesto podpredsedu parlamentu patrí hnutiu PS. „Nech si PS vyberie, koho chce mať v tejto pozícii, ale teda možno trucovite nechajú miesto voľné, uvidíme,“ doplnil. Obáva sa však, či opozícia bude mať možnosť zvoliť si nového kandidáta.

Opozičné KDH vníma odvolanie Šimečku ako pošliapanie demokracie. Skonštatoval to poslanec a líder kresťanských demokratov Milan Majerský. Pripomenul, že miesto podpredsedu parlamentu má patriť najsilnejšej opozičnej strane.

"Tu nejde o Michala Šimečku, tu ide o niečo úplne iné. Ide o pošliapanie demokracie, ide o pošliapanie demokratických pravidiel, ktoré tu fungovali 34 rokov, a preto sa nám to nepáči," vyhlásil v utorok.

K odvolaniu Šimečku sa vyjadrila aj koaličná SNS. "U podpredsedu Národnej rady Šimečku sa opakovane preukázala snaha o naťahovanie času rokovania s jediným cieľom, aby dosiahol zachovanie status quo vo vedení Fondu na podporu umenia," uviedla hovorkyňa národniarov Zuzana Škopcová.

SNS je však ľúto, že traja poslanci zo strany Hlas koalíciu nepodržali. "Veríme, že je to jednorazový jav strany Hlas-SD a že cieľom hlasovania poslancov strany Hlas-SD nie je rozbíjať jednotu koalície a vlády Slovenskej republiky," dodala hovorkyňa.

Premiér čaká na meno

Opozícia môže na post podpredsedu navrhnúť kandidáta, ktorý bude následne zvolený. V reakcii na odvolanie lídra opozičného PS z funkcie podpredsedu parlamentu to uviedol premiér na utorkovej tlačovej konferencii.

Koalícia podľa neho rešpektuje právo opozície na obsadenie postu. Odvolanie Šimečku považuje za správne, podľa premiéra pre kauzu s jeho rodinou budú žiadať Najvyšší kontrolný úrad SR o kontrolu.

"Verím, že je to jasný odkaz, že nebudeme rešpektovať falošných politikov, falošných ľudí, ktorí majú plné reči demokracie a právneho štátu, ale pritom doma vo vlastnej kuchyni sa správajú nedemokraticky a proti právnemu štátu aj idú," uviedol premiér. Kauza tak podľa neho skončila a budú ju doťahovať cez požiadavku na NKÚ.

Poznamenal, že chcú, aby NKÚ prišiel na ministerstvo spravodlivosti aj na ministerstvo kultúry a preveril, či nešlo o podvody zo strany rodiny Šimečku. Ich konanie označil za typický príklad príživníctva.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok