Výbor Kultúrneho štrajku sa chcel stretnúť s ministerkou Šimkovičovou. Tá odmietla, má na to svoje dôvody

Výbor Kultúrneho štrajku organizuje v stredu tlačovú besedu. Ministerka kultúry uviedla, že sa neplánuje stretnúť s jeho zástupcami. Má na to dôvody.

Martina Šimkovičová
Foto: TASR/Dano Veselský

Kultúrny štrajk

V štrajkovej pohotovosti je aktuálne vyše 3 400 ľudí a 340 organizácií. Na tlačovej besede plánuje výbor Kultúrneho štrajku predstaviť nových členov výboru, fázy štrajku a správu o stave vyjednávania výboru Kultúrneho štrajku s politickou reprezentáciou.

Na besede chce priniesť aj nové informácie z ministerstva kultúry. „Odhalíme plánovanú stratégiu reformy zbierkotvorných inštitúcií, popíšeme kolaps dotačnej schémy „Obnov svoj dom“ a tiež porušovanie zákona pri výpovediach,“ spresnila hovorkyňa výboru Kultúrneho štrajku Jana Alexová.

Ministerka pozvanie odmietla

Výbor tvrdí, že členovia rady Fondu na podporu umenia, ktorých nominovala ministerka Šimkovičová, blokujú fungovanie fondu. Ďalším bodom tlačovej besedy bude aj informácia o plánovaných celoslovenských protestoch, ktoré sa budú konať 19. septembra vo viacerých mestách.

Ministerka kultúry však stretnutie so zástupcami výboru odmietla. „Nepôjdem na šibenicu, na ktorú ma volajú. Myslím si, že je to v záujme mojej osoby, keďže mám malé dieťa,“ povedala ministerka na tlačovej konferencii v utorok doobeda.

Pozrite si reportáž o kultúrnom štrajku z 5. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok