Šimkovičovej rezort reaguje na kultúrny štrajk: STVR je bez cenzúry, organizátori sa chcú udržať pri štátnych peniazoch

7.9.2024 11:41

Ministerstvo kultúry sa vyjadrilo k štrajku, ktorý prednedávnom vyhlásila platforma Otvorená kultúra! Protestujúcich obviňuje z šírenia nepravdivých tvrdení. Stanovisko zverejnila aj sama ministerka Martina Šimkovičová na sociálnej sieti.

šimkovičová protest.jpg
Foto: TASR/Pavol Zachar, Jakub Kotian

Ako sme informovali, platforma Otvorená Kultúra! vyhlásila spoločne s viacerými predstaviteľmi kultúrnej obce štrajkovú pohotovosť. Reagujú tak na viaceré kroky rezortu kultúry, ktoré podľa nich zasahujú do slobody umenia a tiež verejnoprávneho spravodajstva.

K štrajku sa pripojili tiež niektorí zamestnanci Slovenského národného divadla, Slovenskej národnej galérie a tiež samotného Ministerstva kultúry SR.

Rezort kultúry však odmieta tvrdenia organizátorov kultúrnej štrajkovej pohotovosti, ktorí obviňujú rezort z „radikálneho zhoršovania pracovných podmienok“ a „ideologicky motivovanej cenzúry“.

Vo svojom stanovisku, ktoré zverejnilo, ministerstvo označuje tieto obvinenia za nepravdivé a tvrdí, že pracovné podmienky v organizáciách pod jeho gesciou sú plne v súlade so Zákonníkom práce a príslušnou legislatívou.

„Pracovné podmienky všetkých zamestnancov na ministerstve a v organizáciách v jeho pôsobnosti sú plne v súlade so zákonníkom práce a príslušnou legislatívou. Neustále pracujeme na ich zlepšovaní, pričom sa zohľadňujú nielen legislatívne povinnosti, ale aj požiadavky zamestnancov,“ uvádza sa v stanovisku. Ministerstvo tiež popiera akékoľvek obvinenia týkajúce sa „zastrašovania, prepúšťania a vyhrážok“, ktoré označuje za zavádzajúce.

Anketa

Súhlasíte s postojom ministerky kultúry, ktorá obviňuje platformu Otvorená kultúra zo šírenia nepravdivých tvrdení?

Celkovo hlasov: 188

STVR bez cenzúry

Jedným z hlavných bodov kritiky zo strany organizátorov štrajku je údajné zasahovanie ministerstva do nezávislosti verejnoprávnej Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR).

Organizátori tvrdia, že dochádza k cenzúre spravodajstva. Ministerstvo však tieto obvinenia striktne odmieta. „Slovenská televízia a slovenský rozhlas sú nezávislé verejnoprávne inštitúcie, ktoré riadia svoje vysielanie a spravodajstvo v súlade s princípmi redakčnej slobody a nestrannosti,“ uvádza sa v stanovisku. Rezort kultúry zdôrazňuje, že nemá žiadnu právomoc zasahovať do dramaturgie či obsahu vysielania verejnoprávnych médií.

Ministerstvo sa tiež ohradzuje voči obvineniam, ktoré sa týkajú údajnej „paralyzácie verejnoprávnych fondov“ v dôsledku legislatívnych zmien. „Tvrdenia organizátorov štrajku, ktoré naznačujú ‚nezvládnutie legislatívnych zmien, ktoré údajne paralyzujú fungovanie verejnoprávnych fondov‘, sú nepravdivé,“ uvádza rezort. Podľa ministerstva sú legislatívne zmeny zamerané na zefektívnenie fungovania fondov a ich modernizáciu.

Organizátori štrajku tiež požadujú okamžité zastavenie „ideologicky motivovanej cenzúry“ a finančnú stabilizáciu sektora s dôrazom na zlepšenie finančného ohodnotenia pracujúcich. Ministerstvo však tvrdí, že tieto požiadavky sú v skutočnosti snahou o udržanie „statusu quo“, v ktorom údajne progresívne skupiny získavali pravidelné dotácie z verejných fondov.

Pozrite si reportáž o kultúrnom štrajku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok