Zahraničné rozhlasové spravodajstvo STVR je bez vedenia. Jeho šéfka končí, bojovala proti rušeniu RTVS

28.8.2024 10:19

V STVR končí ďalšia z osobností, ktoré sa proti rušeniu jej predchodcu RTVS rozhodli protestovať. Je ňou Soňa Weissová, šéfka zahraničnej rozhlasovej redakcie.

soňa weissová.jpg
Foto: Instagram/sona_weissova

Soňa Weissová, ktorá zastávala pozíciu tímlíderky pre zahraničné rozhlasové spravodajstvo RTVS a bola aktívnou členkou Koordinačného výboru proti rušeniu verejnoprávneho telerozhlasu, ukončila svoje pôsobenie v STVR. Vyplýva to z fotografie, ktorú Weissová zverejnila na sociálnej sieti. Svoje veci si zabalila do smetného vreca a zaviazala stuhou. K snímke pridala popis „15 rokov života“.

Weissová oznámila svoje rozhodnutie o odchode 15. augusta. Tento týždeň jej vedenie ponúklo možnosť okamžitého odchodu s ponukou dvojmesačného odstupného, ak by súhlasila s dohodou a zachovaním mlčanlivosti. Novinárka však túto ponuku odmietla a do konca výpovednej lehoty bola stiahnutá z éteru.

Zamestnaná je, pracovať nebude

Ako ďalej informujú Aktuality.sk, Weissová zostane zamestnaná do konca výpovednej lehoty, no nebola jej pridelená žiadna práca. Vedenie sa odvolalo na právny inštitút prekážky v práci zo strany zamestnávateľa, ktorý sa začal uplatňovať od 27. augusta.

Tento krok bol odôvodnený narušenou dôverou medzi vedením spravodajstva a Weissovou po jej žiadosti o ukončenie pracovného pomeru.

Nové vedenie zahraničnej redakcie predstaví šéfka spravodajstva Mária Hlucháňová v najbližších dňoch.

Weissová bola jednou z vedúcich osobností iniciatívy za ochranu verejnoprávnosti RTVS. Pod jej vedením sa zamestnanci zúčastnili protestných akcií a vyzývali vládu k zastaveniu zrušenia RTVS.

Odchádza viacero zamestnancov

Na sociálnej sieti oznámila svoj odchod v ten istý deň aj Barbora Šišoláková z televíznej :24. Odôvodnila ho tým, že ona a vedenie majú „iný pohľad a názory“.

„Viacerí ste pred časom mohli čítať o tom, ako moja reportáž o ministrovi T. Tarabovi a právnikovi, ktorého na rezorte zamestnáva, nebola odvysielaná tak, ako som ju pripravila a podľa udalostí, ktoré sa v tom momente stali,“ opisuje nedávny incident reportérka. Dodala však, že podobných prípadov bolo viac.

Ohlásila preto, že sa pridáva ku skupine kolegov, ktorí opúšťajú bývalú RTVS. „Neodchádzam z princípu, že sa mení názov, logo, riaditeľ, alebo kvôli tomu, že zmeny iniciovala súčasná vládna koalícia. Odchádzam preto, lebo po zmenách vo vedení sa tam nedá pracovať tak ako predtým. Na obsah v spravodajstve sa pozerá prísnejšie, opatrnejšie, a neraz sa upravuje,“ uzavrela Šišoláková.

Pozrite si, ako zamestnanci protestovali proti rušeniu RTVS:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok