Koalícia odvolala Šimečku, traja poslanci za Hlas sa zdržali. Šéf PS reagoval a toto odkazujú ostatné strany

17.9.2024 09:14 , Aktualizované: 17.9.2024 15:06

Koaliční poslanci NR SR odvolali Michala Šimečku z postu podpredsedu. Hlasovanie bolo tajné. Po búrlivej debate v pléne minulý týždeň opozičné kluby vyhlásili, že sa na hlasovaní nezúčastnia. Pred tajnou voľbou odišli z pléna.

Michal Šimečka
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dôvody Smeru a Hlasu

Predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok dopoludnia zopakoval, že ak parlament bude odvolávať Šimečku, poslanci Hlasu návrh jednotne podporia. Tajné hlasovanie sa začalo pred 12:00 hod.

Poslanci Smeru na tlačovej konferencii pred hlasovaním informovali, že budú hlasovať za odvolanie Šimečku. Potvrdil to Tibor Gašpar. Tvrdí, že dôvody na odvolanie sú závažné.

Parlament tiež zvolili nového predsedu výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby. Stal sa ním Samuel Migaľ zo strany Hlas.

Fraška, hovorí Šimečka

Michal Šimečka nazval tlačovú besedu strany Smer fraškou. Predstavitelia strany uviedli ďalšie dôvody, prečo ho chceli odvolať z postu podpredsedu. Na sociálnej sieti napísal, že "kým sa oni zabávajú, ľuďom sa žije stále horšie".

Parlament bude rokovať o obchodovaní s emisnými kvótami

Parlament bude o novele zákona o obchodovaní s emisnými kvótami rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci Národnej rady SR o tom rozhodli v utorkovom hlasovaní. Novela mení aj zákon o Environmentálnom fonde.

Podľa návrhu z dielne envirorezortu by sa mal na Slovensku zaviesť nový systém obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov (EU ETS). Prvýkrát by sa do rozsahu jeho pôsobnosti mohli zahrnúť emisie z námornej dopravy. Cieľom je prispôsobiť systém na zníženie emisií do roku 2030.

Na programe schôdze sú v utorok dopoludnia aj ďalšie návrhy z envirorezortu, ako aj novela o cestovných náhradách z dielne ministerstva práce.

O bezpečnosti sa nerokovalo

Národná rada však v utorok nerokovala o bezpečnostnej situácii na Slovensku. Poslanci neschválili program utorkovej mimoriadnej schôdze. Za ich hlasovalo 51, proti 45 a zdržalo sa ich 31.

Návrh na zvolanie schôdze podala skupina opozičných poslancov na čele s Jurajom Krúpom (SaS). Diskutovať chceli okrem iného o bezpečnostnej situácii v krajine po novelizácii Trestného zákona, bombových hrozbách na školách či o aktuálnom stave v Policajnom zbore. Žiadali účasť ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Ten sa na utorkovú schôdzu dostavil.

SaS po neschválení schôdze reagovala, že minister vnútra sa s opozíciou bojí diskutovať. "Je typické pre ministra Matúša Šutaja-Eštoka, že má silácke reči, ale keď príde na lámanie chleba, schováva sa," reagoval Krúpa.

Poukázal na to, že zvolanie schôdze opozícia iniciovala pre to, lebo sa zhoršuje bezpečnosť v krajine a minister vnútra o tejto téme podľa SaS nedostatočne diskutuje.

Pozrite si reláciu Téma o odvolávaní Michala Šimečku.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok