Lídri opozície sa stretli s prezidentom. Obedovali v čase odvolávania Šimečku, Pellegrini nepozval Matoviča

17.9.2024 13:58 , Aktualizované: 17.9.2024 17:59

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini prijal v utorok (17. 9.) v Prezidentskom paláci predsedov opozičných strán Michala Šimečku (PS), Branislava Gröhlinga (SaS) a Milana Majerského (KDH).

Stretnutie sa konalo v čase spočítavania hlasov na odvolávanie Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR. Prezident na obed nepozval lídra hnutia Slovensko Igora Matoviča.

Očakávali stretnutie všetkých

Predstavitelia opozície si cenia pozvanie prezidenta, vyčítajú mu však, že nezorganizoval spoločné stretnutie predstaviteľov opozície i koalície. Svoje výhrady tlmočili hlave štátu na utorkovom stretnutí a spoločnom obede v Prezidentskom paláci.

"Ďakujem pánovi prezidentovi za toto pozvanie, mrzí má však, že sa neuskutočnilo pôvodne zamýšľané veľké koalično-opozičné stretnutie u okrúhleho stola," uviedol predseda PS Michal Šimečka. Dáva to i do kontextu s aktuálnym dianím v parlamente. "Na jednej strane oceňujem a súhlasím so slovami pána prezidenta, že vláda by mala riešiť reálne problémy ľudí, len slová však nestačia," poznamenal Šimečka i v kontexte svojho odvolania z postu podpredsedu Národnej rady SR. "Namiesto toho, aby vláda riešila reálne problémy ľudí na Slovensku sa tu koalícia venuje politickej pomste," uviedol.

Lídri KDH i SaS tiež ľutujú, že namiesto stretnutia oboch politických táborov s prezidentom sa uskutočnili separátne diskusie. "Spoločné stretnutie by bolo takým symbolom, že prezident chce naozaj spájať Slovensko, teraz to zatiaľ vyzerá tak, že tú spoločnosť aj on trochu rozdeľuje," poznamenal predseda SaS.

Verí zároveň, že toto bol prvý krok a Pellegrini naplní slová prednesené na obede, že po vypočutí si názorov oboch strán sa bude snažiť zorganizovať spoločné stretnutie koalície a opozície v Prezidentskom paláci, ktoré nebude len formálnym. Dodal, že opozícia Pellegrinimu ponúkla svoj pohľad na dianie. "Náš dialóg bol slušný, no otvorený, slovník niekedy mierny, v niektorých prípadoch ale i razantný," upozornil.

Pozrite si video zo stretnutia opozičných lídrov s prezidentom.

Na niečom sa zhodli

Spolu s hlavou štátu sa zhodli na tom, že opozícia má mať posty v Národnej rade, ktoré jej prislúchajú. "Nezhodli sme sa však na tom, či má koalícia právo kádrovať predstaviteľov opozície, či majú právo byť na daných postoch," upozornil Gröhling. Dodal tiež, že je rád, že prezident pozval predstaviteľov opozície práve v tomto formáte, teda zástupcov PS, SaS a KDH.

Prezident je toho názoru, že opozícia v demokratickom štáte musí plniť svoju základnú úlohou, ktorou je kontrola vládnej moci. Zdôraznil, že túto úlohu musí zohľadňovať aj personálne obsadenie funkcií v Národnej rade SR.

"Vládna koalícia by mala takéto riešenie umožniť a opozícia by mala navrhnúť na príslušné posty relevantných kandidátov, ktorí môžu získať dôveru väčšiny pléna," uviedol prezident.

Upozornil tiež, že výhrady voči konkrétnym menám pri obsadzovaní parlamentných funkcií sa udiali už niekoľkokrát. "Funkčnosť Národnej rady a jej schopnosť prijímať zákony v prospech ľudí musí byť pre koalíciu aj opozíciu vyšším záujmom ako osobné ambície či nenaplnené politické predstavy," zdôraznil Pellegrini. Dodal však, že nie je jeho kompetenciou vstupovať do vnútorných pomerov parlamentu.

Majerský uistil, že KDH sa bude naďalej správať ako konštruktívna opozičná strana. "Neeskalovali sme doteraz napätie, nepoužívali sme hrubý slovník, nebudeme to robiť ani teraz. Budeme slušnou, no zároveň dôraznou opozíciou, ktorá bude dôrazne upozorňovať napríklad na to, že sa odvoláva predstaviteľ najsilnejšej opozičnej strany z postu, ktorý mu patrí," uviedol.

"Vyjadrili sme aj kritiku, prečo sa na okrúhlom stole, kde sa má hľadať pokoj a riešenia pre túto krajinu, nestretla spolu koalícia a opozícia," povedal Majerský. Uistil, že KDH je pripravené sa na takomto stretnutí zúčastniť.

Prezident prijal predstaviteľov opozície pár dní po tom, ako vo štvrtok (12. 9.) prijal lídrov koaličných strán.

Pozrite si tlačovú konferenciu opozície po stretnutí s prezidentom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok