Prezident Pellegrini sa stretol s lídrami koaličných strán. V utorok privíta i zástupcov opozície

12.9.2024 12:22 , Aktualizované: 12.9.2024 15:11

Prezident Peter Pellegrini sa vo štvrtok (12. 9.) stretol s predsedami strán vládnej koalície, aby diskutovali o aktuálnej politickej situácii na Slovensku.

V nadväznosti na toto stretnutie plánuje prezident budúci utorok prijať aj predstaviteľov opozície, aby získal širší pohľad na politický vývoj v krajine.

Počas diskusie Pellegrini zdôraznil, že politický súboj by sa mal vrátiť z osobnej roviny späť k vecnej debate.

Vyjadril obavu, že osobné útoky zbytočne eskalujú napätie v spoločnosti a odvádzajú pozornosť od skutočných problémov, ktoré trápia občanov Slovenska.

Podľa prezidenta je nevyhnutné, aby sa politici zamerali na riešenie reálnych výziev, a nie na osobné konflikty.

Prezident tiež pripomenul, že nie je v jeho kompetencii zasahovať do vnútorných pomerov v Národnej rade Slovenskej republiky, no zdôraznil dôležitosť zachovania demokratických princípov.

Pripomenul, aby rešpektovali výsledky volieb

Lídrom koalície pripomenul, že aj v prípade odvolania podpredsedu parlamentu je potrebné zabezpečiť, aby personálne zloženie vedenia Národnej rady rešpektovalo výsledky parlamentných volieb. Rovnako podotkol, že opozícia musí mať priestor na vykonávanie svojej hlavnej úlohy – kontroly vládnej moci.

Reagovali aj predstavitelia opozície

Predseda SaS Branislav Gröhling na štvrtkovej tlačovej konferencii potvrdil, že opozičné PS, KDH a SaS sa zúčastnia na spoločnom obede s Pellegrinim v utorok o 12.30 h.

Gröhling rešpektuje rozhodnutie hlavy štátu, že stretnutie s lídrami strán rozdelil na koaličné a opozičné. "Výhrady budem smerovať priamo jemu v Prezidentskom paláci," poznamenal.

Predseda PS Michal Šimečka v súvislosti so stretnutím skonštatoval, že nie je vôľa na strane koalície o spoločenský zmier a deeskaláciu napätia od atentátu na premiéra Fica. "Okrúhly stôl všetkých politických strán mal byť práve o tom, ako znížiť napätie v spoločnosti," tvrdí.

Obeda sa zúčastní aj KDH, povedal šéf kresťanských demokratov Milan Majerský. "Čakal som, že to bude spoločný obed koalície a opozície a čakal som aj to, že pán prezident jasne a deklaratívne povie aj výhradu voči odvolávaniu podpredsedu Národnej rady SR (Šimečku-pozn. red.)," podotkol Majerský.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok