Už teraz odhadujeme škody v státisícoch, možno v miliónoch, hovorí viceprimátor Bratislavy. Ohrozené sú aj nezaplavené oblasti

16.9.2024 17:28

Aktuálne počasie na Slovensku bolo témou číslo jeden aj v pondelkovej Téme s Jozefom Šivákom. Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

povodne-tema-sivak
Foto: ta3

Hosťami Témy boli:

  • viceprimátor Bratislavy Jakub Mrva,
  • hydrológ SHMÚ Peter Smrtník,
  • prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič,
  • zástupca regionálnej hygieničky z RÚVZ Bratislava Stanislav Duba,
  • vedúca odd. hygieny vôd a fyzikálnych faktorov RÚVZ Monika Čižmárová,
  • výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie poisťovní Martin Kaňa,
  • hovorca ZSSK Dominik Drevický. 

Situácia v mestských častiach Bratislavy

„Situácia je stále mimoriadne vážna, ešte stále odstraňujeme škody, ktoré boli spôsobené na celom území Bratislavy,“ povedal v úvode relácie viceprimátor Bratislavy.

Podľa Mrvu je aktuálne najhoršia situácia v Devínskej Novej Vsi a Devíne, ktorý je na istý čas odrezaný od zvyšku Bratislavy. „Momentálne riešime kyvadlovú dopravu, ako dostať ľudí z Devína na tie územia, ktoré nie sú zaplavené,“ vyjadril sa viceprimátor a dodal, že na týchto územiach sú aktuálne problémy s pitnou vodou, v dôsledku čoho bude pravdepodobne nutné zásobovanie cisternami alebo balenou vodou. 

Zároveň sa mesto Bratislava naďalej snaží dostať pod kontrolu situáciu v mestských lesoch, kde je množstvo popadaných stromov.

„Už teraz odhadujeme škody v státisícoch, možno v miliónoch eur,“ vyjadril sa viceprimátor k mestským lesom a dodal, že pokiaľ ide o linky mestskej hromadnej dopravy, „sú stále spriechodňované, no kvôli popadaným stromom a podmočenému terénu môžu ešte v najbližších dňoch vznikať nejaké krátkodobé výluky“.

Zrážky na ústupe

Podľa hydrológa SHMÚ na viacerých územiach, kde bola doposiaľ veľmi zlá situácia, došlo k výraznému poklesu zrážok.

Vzhľadom na to, že objem zrážok je relatívne menší, „opakované vzostupy hladín sú nižšie“.

„Slabnú, mierne sa pretrhávajú zrážky aj na povodí Moravy v Českej republike, v Rakúsku, no, naopak, silnejú v Nemecku, v povodí rieky Inn, čo by mohlo mať dopad na naše povodie Moravy,“ potvrdil Smrtník.

Viac než päťsto zásahov v Bratislavskom kraji

Prezident Hasičského a záchranného zboru sa vyjadril, že v súčasnosti je v súvislosti s aktuálnou povodňovou situáciou nasadených 200 príslušníkov ozbrojených síl, dobrovoľné hasičské zbory, hasičský a záchranný útvar a všetci hasiči v rámci Bratislavského kraja.

„Protipovodňovú techniku sme dislokovali z celého Slovenska na Záhorie a odtiaľ sme postupne vysielali jednotky na vykonávanie zabezpečovacích prác,“ povedal Mifkovič a dodal, že od 13. do 15. septembra bolo v Bratislavskom kraji 564 udalostí, ktoré bolo potrebné riešiť zasahujúcimi zložkami.

V Trnavskom kraji bolo 349 a v Žilinskom kraji 124 takýchto udalostí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok