Už teraz odhadujeme škody v státisícoch, možno v miliónoch, hovorí viceprimátor Bratislavy. Ohrozené sú aj nezaplavené oblasti

16.9.2024 17:28

Aktuálne počasie na Slovensku bolo témou číslo jeden aj v pondelkovej Téme s Jozefom Šivákom. Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

povodne-tema-sivak
Foto: ta3

Riziko kontaminácie vody po záplavách

Zástupca regionálnej hygieničky RÚVZ Bratislava spresnil, že „sú ohrozené aj tie oblasti, ktoré nie sú priamo zaplavené, ale nachádzajú sa niekde vedľa, pretože môže ísť o studne, ktoré zásobujú obyvateľstvo pitnou vodou, čo môže byť aj na inom pozemku, na akom stojí domácnosť, ktorá je z tejto studne zásobovaná“.

Dodal, že záplavová voda so sebou nesie rôznu kontamináciu a znečistenie, či už mikrobiologické, alebo chemické. To môže mať dôsledok jednak na zásobovanie obyvateľov pitnou vodou, ktorá sa stáva nezdravotne bezpečnou, a okrem toho môže dôjsť taktiež k zaplaveniu skladovaných potravín. Tie sa neodporúčajú konzumovať, ale zlikvidovať, dodala vedúca oddelenia hygieny vôd a fyzikálnych faktorov RÚVZ Bratislava.

Z odporúčaní, čo treba robiť po povodniach, je podľa odborníkov z RÚVZ dôležité najmä čo najskôr odvodniť zasiahnuté územie alebo objekt, následne zaobstarať mechanické očistenie bahna a naplavených nečistôt a taktiež vykonať sanáciu nábytku.

Preplatenie škôd po povodniach

Kaňa, výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie poisťovní, upozorňuje, že domácnosti zasiahnuté povodňami by si mali najskôr overiť, či majú poistenú nehnuteľnosť aj domácnosť, a či ich poistka pokrýva riziká spojené s povodňami. Klienti by si navyše mali dať pozor na to, aby zmluvy boli platné.

Medzinárodné vlakové spojenia zasiahli výpadky

Vnútroštátna železničná doprava nebola výrazne ovplyvnená nepriaznivým počasím, hoci cez víkend došlo k niekoľkým menším prerušeniam. „Tieto výpadky netrvali dlho a nemali zásadný vplyv na plynulosť dopravy,“ uviedol hovorca ZSSK Drevnický.

Dodal, že horšia situácia je v medzinárodnej doprave, najmä v spojení s Českou republikou a Rakúskom.

Pozrite si celú časť Témy.

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok