Starosta Devínskej Novej Vsi pre ta3: Na protipovodňové bariéry čakáme od piatka. Starostka Devína upozorňuje na migrujúcu zver

Povodňová situácia je v mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves stále veľmi komplikovaná a vážna. Radnica preto vyzýva obyvateľov ulice Na Hriadkach, aby si zabezpečili svoje obydlia a majetok pred prípadným zaplavením a preventívne sa pripravili aj na možnú evakuáciu. Obec stále čaká na stavbu protipovodňových hrádzí.

starosta
Foto: ta3

Starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír pre ta3 povedal, že už od piatka čakajú na protipovodňové bariéry. "Možno som už bol aj troška agresívnejší počas počas telefonátov v rámci krízového riadenia. Očakával som, ako bolo prisľúbené, že budú osadené v piatok," uviedol Krajčír.

Slovenský vodohospodársky podnik by mal podľa starostu osadiť len nevyhnutnú oblasť, a to ulicu na Hriadkach. Kvôli neprejazdnej Devínskej ceste musia nechať otvorenú cestu.

Potrebujú zábrany

„Stále dostávam len informáciu, že snažíme sa, už je to na ceste, uvidíme,“ povedal Krajčír o protipovodňových zábranách. Dúfa, že prídu čo najskôr. Hrozí, že ak by zábrany postavili neskoro, zatopilo by najnižšiu časť ulice, v ktorej bývajú seniori. Sťažilo by to aj záchranné práce.

Mestská hromadná doprava v Devínskej Novej Vsi funguje, ale v obmedzenom režime. Školy sú zatvorené.

Krajčír dostal od starostky Devína informáciu, že spätná kladka, ktorá je na hradení Dunaja, to znamená protipovodňová hrádza, im cez kanalizáciu vytláča vodu. Momentálne to riešia technici.

Starosta tiež informoval, že mestská časť Devínska Nová Ves približne do troch hodín uzatvorí cestu z Devínskej Novej Vsi v smere do Devína. „Cesta bude prístupná iba pre záchranné zložky. Prosíme všetkých obyvateľov o dodržiavanie pokynov policajtov,“ uviedol.

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu nižšie:

Prejazd Sihoť pri Devíne je nebezpečný, varuje starostka

ta3 hovorila aj so starostkou Devína Janou Jakubkovič. Spolu s miestnymi obyvateľmi a záchranármi pracujú už od rána Pomôcť prišli aj vojaci. Jakubkovič očakáva kulmináciu vody v nočných hodinách. Rieka stúpa na oboch stranách. Úsek Slovanského nábrežia je kritický, pravdepodobne ho prerazila spodná voda.

Jakubkovič vyzýva ľudí, aby neprichádzali do mestskej časti a obyvateľov, aby neodchádzali z obce. Tiež upozornila na migrujúcu zver.

Varuje, že prejazd Sihoť je nebezpečný. „Padajú nám tam skaly, stromy, to znamená, že naozaj by som chcela apelovať na ľudí, aby sa vyhýbali úseku,“ povedala starostka. Dodala, že situácia na Devínskej ceste je stále zlá.

Pokyny na evakuáciu zatiaľ nevydali. „Včera sme ale obišli najohrozenejšiu oblasť, to znamená inundačné územie, kde ľudia žijú. Tých sme vyzývali, aby opustili nehnuteľnosti,“ uviedla. Väčšina nehnuteľností je podľa jej informácií už odpojená od elektrickej energie. „Ľudia ešte rýchlo zasanujú a idú preč,“ dodala.

Celý rozhovor so starostkou si môžete pozrieť vo videu nižšie:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok